Dolar 34,3061
Euro 37,1912
Altın 3.018,65
BİST 8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 14°C
Çok Bulutlu
Zonguldak
14°C
Çok Bulutlu
Paz 13°C
Pts 12°C
Sal 13°C
Çar 15°C

Çileğimizi İncelemek İçin İşin Üstadları Geldi

Çileğimizi İncelemek İçin İşin Üstadları Geldi
31 Mayıs 2021 11:25
461
A+
A-

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Ebru Kafkas, Osmanlı Çileği le ilgili olarak hazırladığı Avrupa Birliği projesi kapsamında Zonguldak’ın Ereğli ilçesine geldi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Ebru Kafkas, Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya’nın davetlisi olarak geldiği Ereğli’ de Osmanlı çileğinin Aroması ve kokusu ile ilgili GEN araştırması yaptıklarını, bu çileğin daha büyük, daha sağlam bir şekilde üretilebilmesi amacıyla çalışma yaptıklarını kaydetti.

Kafkas İtalya’da düzenlenen sempozyumda Çileğin Antikansorjen özelliğe sahip olduğunun saptandığını söyledi. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya ve yönetiminin davetlisi olarak Ereğli’ye gelen Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Ebru Kafkas derneğin Aktaş köyünde bulunan proje alanında incelemelerde bulundu.

1994 yılından Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden mezun olan ve 1995 yılında Yüksek lisansını Çilek üzerine yapan Ebru Kafkas, hazırladıkları Avrupa Birliği projesi kapsamında da Dünyaca bilinen Osmanlı Çileğinin kokusunu ve aromasını taşıyan daha iri ve daha dayanıklı hale getirmek amacıyla çalışma yaptıklarını söyledi.

Doktorasını da Çilek üzerine yapan Kafkas konuşmasında “Benim Doktoramda amacım Osmanlı çileğinde ki hoş ve güzel kokuyu Amerikan ve Avrupa kökenli iri çilek çeşitlerine aktarmaktı. Nitekim biz başarılı olduk. Kendi adıma Ebru, Sevgi ve Kaşka isimli 3 tane çilek çeşidi geliştirdik. Bu geliştirdiğimiz çeşitler Osmanlı çileğinden daha iri özellikte. Kokusu Osmanlı’ya yakın. Ancak meyve eti çok yumuşak. Böyle olduğu için Ticari amaçla daha iri daha sert olmasını istedik. Bununla ilgili ıslah çalışmalarımız devam ediyor.

Çilek çok önemli ve Osmanlı çileğinin kokusu hiçbir çilekte yok. Tüm Dünya bizim Osmanlı çileğimizi biliyor. Ben büyük bir Avrupa Birliği projesi geçirdim. İçerisinde 8 büyük Avrupa ülkesi var. Ve 20 partner var. Hep beraber bu Osmanlı Çileğinin kokusu ve aromasını yeni çilek çeşitlerine aktarmayı hedefliyoruz. Osmanlı çileği gibi kokulu, aromalı, ama hem verimli hem de kaliteli. Daha kaliteli, meyvesi daha sert, muhafazaya daha dayanıklı çeşit geliştirmek istiyoruz. İnşallah güzel, sizlere Osmanlı Çileği kadar aromalı,, daha verimli daha kaliteli çilek geliştirmeyi hedefliyoruz

“4 YILDIR BU PROJE İLE İLGİLENİYORUZ…“

Projemiz 4 yıllık bir proje. Avrupa Ülkelerinden İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Almanya, Türkiye ve Belçika’nın içerisinde olduğu, konusunda uzman ıslahçıların olduğu bir proje.

Burada sadece çilek yok. Bunun yanında mavi yemiş ve ahududu da var.

Bizim amacımız dediğim gibi bu aroma nerden kaynaklanıyor?

Hangi GEN aromanın oluşuma neden oluyor?

Bunu da belirlemiş olacağız. Aynı zaman da sahip olduğumuz genetik kaynakların kurağa, tuza ve hastalıklarına dayanaklıklarına da bakacağız. Bu bizim için çok önemli. Gelecekte yapılacak olan çalışmalar açısından bu bilgiler gerçekten çok önemli. Bugüne kadar da yapılmamış.

Biz Ereğli’ye gelirken ‘OSMANLI FORTUNA’ melez çilek çeşitlerinden getirmiş olduğumuz çeşit adaylarımızı getirdik. Şaban beyi ben burada yürekten tebrik ediyorum. Kutluyorum.

Gerçekten çok hevesli. Osmanlı Çileğini hem yaşatmak hem de daha verimli daha kaliteli hale getirmek istiyor. Bizde Üniversite olarak elimizden gelen desteği yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

ÇİLEK KANSERİ ÖNLÜYOR, KALP VE DAMAR HASTALIKLARINI İYİ GELİYOR

Kafkas Mayıs ayı başında İtalya’da düzenlenen sempozyuma Bilim Komitesi üyesi olarak katıldığını ve yapılan araştırmalarda Çileğin kanseri önleyen madde içerdiğini aynı zamanda da kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğinin kanıtlandığını ifade etti.

Kafkas açıklamasında “Çilek biliyorsunuz insan sağlığı ve beslenme açısından büyük öneme sahip. 1-5 Mayıs 2021 tarihinde İtalya’nın Rimini şehrinde Uluslararası Çilek Sempozyumu yapıldı.

Çilek sempozyumuna yaklaşık bin kişi katıldı. Bende Türkiye’den bu sempozyumda Bilim komitesi üyesi olarak yer aldım. Yapılan çalışmaların büyük bir kısmında Çileğin Antikansorjen özelliğe sahip olduğu saptandı.

Çilek Kalp ve Damar hastalıklarını önlüyor.

Kanseri önlüyor. Ellagik Asit içeriği çok yüksek bir meyve. Ellagik Asit’de kanser ilaçlarında kullanılıyor. Kanser önleyici bir madde. O bakımdan yapılan araştırmalar çilek tüketen kişilerde kanserin az olduğunu göstermiş. Tabi bu bir kere çilek yemekle olmuyor. Yapılan çalışmalarda 6 ay sürekli olarak çileği beslenmesinde kullanan kişilerde kanserin daha az görüldüğü tespit edilmiş” dedi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Ebru Kafkas beraberinde gelen Araştırma görevlileri Şule Hilal Attar, Ömer Faruk Bilgin ile Uzman Biyoteknolog Duygu Ayvaz Sönmez ve Şaban Çetinkaya ile beraberinde getirdikleri ‘OSMANLI FORUNA’ fidesini dikti.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Ebru Kafkas ve Tarım İlçe Müdürü Osman Günaydın, Ziraat Mühendisleri ve Dernek yönetimi ile birlikte ilçede ki diğer Çilek Üreticilerinin tarlalarını gezerek incelemede bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.