Dolar 32,3640
Euro 34,9634
Altın 2.324,41
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 20°C
Az Bulutlu
Zonguldak
20°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 16°C

ÇAKIR’DAN KAMUOYUNA AÇIKLAMA

ÇAKIR’DAN KAMUOYUNA AÇIKLAMA
15 Ocak 2021 18:09
1.356
A+
A-

ÇAKIR’DAN KAMUOYUNA AÇIKLAMA

KAMUOYUNA AÇIKLAMA

Son dönemde, yerel bir internet sitesinde, şahsım ve sahibi bulunduğum Demokrat Gazetesi’ne yönelik algı oluşturmayı amaçlayan, “haber” şeklinde sunulan yorumlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Son dönemde, yerel bir internet sitesinde, şahsım ve sahibi bulunduğum Demokrat Gazetesi’ne yönelik algı oluşturmayı amaçlayan, “haber” şeklinde sunulan yorumlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

.Tüm gazetecilik meslek ve etik kurallarına aykırı olarak, haberleri yazanların kendini haberin hem kaynağı, hem muhabiri, hem de kamuoyu veya sonucu etkileyecek herhangi bir türden yargı mercii yerine koyarak yazdığı bu haberlerde, sahibi bulunduğum Demokrat Gazetesi’nin satın alınma sürecinin bir tür “Muvazaalı işlem” sonucu gerçekleştiği öne sürülmekte, bu hatalı varsayım üzerinden, şahsım ve Demokrat Gazetesi’ne birtakım borç-alacak ilişkisi tesis edilmeye, bunu yaparken de, kişi ve ticari itibara kast eden bir algı yaratılmaya yeltenilmektedir.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve yanlış bir algıya meydan vermemek bakımından bazı konuları açıklama gereği duyuyoruz:

1- Kanunlarımız, ticaretle uğraşan kişileri, “Basiret sahibi” kabul eder ve herhangi bir şekilde, önceden bilinmesi mümkün olan şeylerin bilinmediği savunmasını yerinde bulmaz.

Bu çerçevede, Demokrat Gazetesi’nin satın alınması sürecinde, herhangi bir bireyin bir otomobil alırken yapacağı gibi, üstündeki borç, rehin, haciz veya satışı engelleyecek herhangi bir kısıtlamanın olup olmadığı konusu, ilgili müşavirlerimizce araştırılmış, herhangi mani olmadığının anlaşılmasının ardından hukuk altyapısı çerçevesinde gerekli satın alma ve devir işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Hukukumuzda, bir işlemin muvazaalı sayılması, bir işlemin evrak üzerinde gerçekte olmadığı bir şekilde yapılmış gösterilmesi anlamına gelir.

Satışının ardından Demokrat Gazetesi’nin imtiyaz sahipliği ve mülkiyeti hukuken olduğu gibi fiilen de değişmiş olduğundan, ortada “muvazaalı” bir durum söz konusu değildir.

Kaldı ki bir işlemin muvazaalı olmasının tespiti, basının değil, yargının alanına girer. Bu çerçevede iddialarını ispatlamak, iddia sahibinin sorumluluğudur.

2- Demokrat Gazetesi’nin devri, satış öncesinde tesis edilmiş hak ve alacakları ortadan kaldırmış değildir. Ancak, satış öncesinde yapılmış iş ve işlemler, varsa kurulmuş borç ve alacak ilişkileri Demokrat Gazetesi’nin daha önceki imtiyaz sahibi ve iş gördüğü kişileri bağlayan konulardır ve şahsım veya yayın kuruluşumuzla gerek hukuki, gerek mali, gerekse başkaca bir ilgisi bulunmamaktadır.

Ayrıca, söz konusu haksız, hukuksuz ve mesnetsiz iddiaları yayan kişiler ya da aile üyelerinden herhangi biriyle herhangi bir işveren-çalışan, ticari veya diğer türden bir ilişkimiz bulunmadığından, aramızda herhangi bir türden borç-alacak ilişkisi de yoktur. 3-

Sözü geçen haberlerde, Demokrat Gazetesi’nin Basın İlan Kurumu ile yasalar temelinde devam eden bağı sorgulanmakta, sanki mevzuata aykırı bir şeyler varmış algısı yaratılmaya çalışılmaktadır.

Demokrat Gazetesi, Basın İlan Kurumu tarafından yapılan denetimlerde, tutulması gereken defterler, istihdam etmesi gereken personel ve nitelikleri, yayının fiziki ve içerik durumu, çalışanların özlük hakları gibi çok geniş bir yelpazede denetimden geçmiş, tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği tescil edilmiştir.

Söz konusu haberlere dikkatle bakıldığında da somut bir iddia veya kanıt niteliği taşıyan herhangi bir belgeye dayanmadıkları, sadece haksız bir algı yaratmayı amaçlayan mesnetsiz iddialar düzeyinde kaldıkları görülebilmektedir..

Netice itibarıyla, basın meslek ilkeleri ve etik kurallarına aykırı olarak kurgulanan, yersiz ve haksız algı oluşturmaya, itibara kast etmeye yönelik haberler ve iddialara, bunları yayanlara ilişkin hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri alma hakkımızı sonuna kadar takip edeceğimizin de bilinmesi gerekir.

Son olarak, yayın kuruluşumuz, devir işleminin yapıldığı tarihten bu güne kadar basın meslek ilkeleri ve etik kurallarına bağlı, kamu yararını gözeten bir yayıncılık anlayışını esas almış, kamuoyuna sağlıklı ve doğru bilgi vermeyi sorumluluğu kabul etmiştir, bundan sonra da etmeye devam edecektir.

Kamuoyuna duyurulur

MEHMET FATİH ÇAKIR

DEMOKRAT GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.