Dolar 32,3694
Euro 34,9629
Altın 2.325,75
BİST 9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 20°C
Az Bulutlu
Zonguldak
20°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 25°C
Sal 16°C

SİZ DEĞİL DE ANNELERİNİZ , BABALARINIZ VE BUYÜK BABALARINIZ BİLİR BENCE OKUYUN SİZLERDE BİLİN..

SİZ DEĞİL DE ANNELERİNİZ , BABALARINIZ VE BUYÜK BABALARINIZ BİLİR BENCE OKUYUN SİZLERDE BİLİN..
20 Ekim 2020 07:35 | Son Güncellenme: 22 Ekim 2020 14:33
447
A+
A-

GRİPİN VE OPON HAPI, NECİP VE RADYOLİN DİŞ MACUNU, NECİP BEY KREMİ, PURO SABUNU, FAY TEMİZLİK TOZUNUN MUCİDİ : NECİP AKAR

 

1904 yılında, Nizip’te doğan Necip Akar; 5 yaşında ailesiyle birlikte İstanbul’a geldi. İlk eğitimini Kadıköy’de yaptıktan sonra, orta ve lise öğrenimini de o dönemin en iyi liselerinden olan Vefa Lisesi’nde tamamlayarak 1924 yılında da Eczacılık Okulu’ndan mezun olmuştur.

 

Necip Akar, Eczacılık Okulu’nda iken Divanyolu’nda, Necip Özgül’ün eczanesinde çalışmaya başladı. Eczacılık Okulu’nda teorik bilgiler öğrenirken, çalıştığı eczanede; krem ve diş macunu yapımı konusunda pratik bilgiler de edindi. O dönemde eczaneler de pratik ilaçlar yapılıyordu.

 

Eczacılık Okulu’ndan mezun olup, askerlik görevini yaptıktan sonra; altı ay kadar Ankara’da Eczacı Hüsnü Bey’in eczanesinde çalışan ve burada da bazı önemli bilgiler elde eden Necip Akar; ağabeyi Cemil Akar’la ortak olarak ilk önce “Şampuan Cemil”, “Necip Bey Kremi”, “Necip Diş Macunu” gibi karışımları üretmeye başladı. Necip Akar, Cumhuriyet Dönemi’nin ‘ilk’ girişimcilerinden biri oldu.

Küçük bir dairede büyük bir heyecanla çalışan iki kardeş, Şampuan Cemil, Necip Bey Kremi ve Necip Diş Macunu isimli ürünlerle piyasaya adım attılar ama ilk ticaretinde hayal kırıklığı yaşadılar. Buna rağmen Türkiye’ de alınan ilk yerli patent ürünü eczacı Necip Akar’ ın kendi adıyla ürettiği Necip Diş Macunu ürünü oldu.

Bu başarısızlık üzerine; ilk denemelerindeki hata ve zayıf yanlarını görerek, daha çok çalışıp daha profesyonel bir marka yaratmaları gerektiğini anladılar. Üretime ara verdikleri dönemde, piyasaya hâkim olan “Dandolin” marka diş macunu markasını incelemeye başladılar ve onun karşısına basit, akılda kalan ve çarpıcı bir isimle çıkmaya karar verdiler.

 

O günlerde, yeni yaygınlaşan ve büyük ilgi göre radyodan esinlenen Akar; radyo sözcüğünün sonuna ‘lin’ ekleyerek, Radyolin ismini buldu. Ardından; Necip Bey Kremi’nin üretimini durdurup; Necip Diş Macunu’nun formülünü yeniledi, bilimsel ve daha ideal bir formül hazırlayarak 28 Temmuz 1927’de “Radyolin” adıyla, yeni bir diş macunu imalatına başladı.

 

Yeni diş macunun adı gibi formülü de mükemmeldi. Üstelik ülke çapında afiş reklamı ilk yapan ve bu alanda orijinal bir çığır açan, reklamcılığı ilmi şeklinde modernize eden Necip Akar; Radyolin’i, piyasada çok iyi tanıtmış, bir aylık sürede Necip Diş Macunu’nun iki yılda yapabildiği satış cirosu ile bir yılda yarım milyona yakın Radyolin diş macunu satmıştır.

 

Gripinin hikayesi

Türkiye’de o dönemde adına İspanyol Gribi denen ciddi bir grip salgını vardı. Baş ağrısından, diş ağrısına; soğuk algınlığından nezle ve romatizmaya; yüksek ateşten vücut ağrılarına kadar her derde iyi gelecek ilacın formülünü 3 yıl içinde ortaya çıkaran 2 kardeş; ilk diş macunu denemesinde, marka isminin önemini kavrayıp, vurucu bir isim aradılar. O günler ağrı kesici alanında dünya markası olan Aspirin’in ‘in’ eki ile, herkesi canından bezdiren grip sözcüğünü birleştirerek Gripin’i piyasaya sürmeye karar verdiler.

 

1935’te ruhsatı alınan Gripin; piyasaya çıkar çıkmaz satış rekoru kırınca, bu başarı sayesinde Gripin Fabrikası’nın kurulması aşamasına geçildi. Gripin kısa sürede, neredeyse ulusal bir ilaç haline geldi. Hatta halk arasında “Bir Gripin al, Hiçbirşeyin Kalmaz” tümcesi bütün ülkede kulaktan kulağa yayıldı.

 

Gripin’in tanıtım kampanyaları ve kutusu da kendisi kadar ilgi gördü; Gripin şeklinde duvar kâğıtları ses getirirken, kutusunun üzerindeki kadın resmi de meşhur oldu. 1950 yılında ağabeyi Cemil Bey ile Radyolin’i ona bırakıp yolları ayrılan Necip Akar; “Puro” sabunu ve “Fay” temizlik malzemesi gibi ürünlerle de büyük bir başarı elde etti. Puro efsanesinin doğmasında da yaratıcılığını gösteren Akar, Türkiye’de ilk kez ‘uçaktan özendirme reklam’ yöntemi ile Puro sabun satışlarını artırmış; İstanbul semalarından yağan sabunlar hakkında çok ses getirmiştir.

 

Tabi ki Necip Akar’ın ilkleri bununla da sınırlı kalmadı. Türkiye’nin ilk yerli çocuk maması “Paro”, temizlik tozu ve kan sulandırıcı “Opon” da onun imzasını taşıyordu…

 

18 Haziran 1957 tarihinde, İstanbul’da 53 yaşında ortağı Muammer Bayer ile birlikte bir ‘deniz kazasında’ vefat eden girişimci Necip Akar, yaşasa idi; kim bilir daha nice yerli ve milli ürünlerin buluşuna imza atacaktı.

Bugün halâ yaşayan Gripin, Opon, Nevrozin, Fay, Puro gibi markaların mucidi iş insanı Necip Akar’ı saygı ve rahmetle anıyorum…

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.