Dolar 32,5667
Euro 34,6983
Altın 2.487,60
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Az Bulutlu
Zonguldak
16°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Herkes İş İş Diye Kapı Kapı Geziyor Bizimkiler De Buraya Fabrika Olmaz Diyor!!

14 Ocak 2022 19:58
596
A+
A-

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) girişimleri ile başlayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ön onay verdiği 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) yapılacağı açıklanan Kıyıcak Mahallesi sakinleri tepkili.

Cuma namazı sonrası bir araya gelen mahalle sakinleri, OSB’ye karşı olmadıklarını, yapılmak istenen yere karşı olduklarını belirterek, yetkililerden projenin durdurulmasını istedi.”

2. OSB YAPILACAĞINI YENİ ÖĞRENDİK”

Tarım arazilerinin gideceğini ve toplam 197 hektarlık alanın yüzde 96’sının mahalle sakinlerinin tapulu arazisi olduğunu belirten vatandaşlar adına konuşan Endüstri Mühendisi Rasim Kara, şunları söyledi: “Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, Kıyıcak, Karabacak ve Kavak Deresi sınırları içerisinde kalan 197 hektarlık bir alanda karma organize sanayi kurmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuru yaptığını belirterek, “Başvuru değerlendiriliyor, karma OSB’nin ön kabul gördüğü, prosedürler tamamlandığında resmi hale dönüşeceği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın CHP Milletvekilinin soru önergesine verdiği cevaptan ve dün yaptığımız Ereğli TSO ziyareti sonrası öğrendik.

197 HEKTAR ALAN YAŞAM ALANIMIZ”

197 hektar alana kurulacak olan karma OSB’nin yeri bizim yaşam alanlarımızdır. Fındık tarlaları, mezarlıklar, tarlalar, su kaynaklarımız, hatırı sayılır çam ağaçları bu alanda kalmaktadır. Mahalle olarak yaşam alanlarımız kısıtlanmakta, hayat kalitemiz düşmekte ve komşu köyler ile olan bağlantımız tamamen yok edilmektedir. İlgili projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuru haline dönüşünceye kadarki süreçte Ereğli TSO’nun, Ereğli Belediyesi, Ereğli Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi ile Zonguldak Valiliği’nin bilgisine başvurarak olur almadan bu aşamaya gelemeyeceğinin bilgisine sahibiz. Hiçbir kurum bu gelişmeyi bizimle paylaşmadı, bilgilendirme yapılmadı. Mahallemizin ve burada yaşayan insanların rızası alınmadan yapılacak bu projeyi asla kabul etmiyoruz.

NEDEN KARŞI ÇIKIYORUZ?”

Ereğli Belediyesi’nin karma OSB ile ilgili olur verdiğini üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Neden karşı çıkıyoruz karma OSB’ye?

Kurulması düşünülen yerler fındık ve tarım arazileridir. Burada yaşayan halk arıcılık da yapmaktadır. Bölgemizde üretilen meşhur kestane balının bir miktarı burada üretilmektedir.

Arazide mahallemizin eski ve yeni mezarlıkları bulunmaktadır. Atalarımızın mezarları üzerine işyeri kurulmasını asla kabul etmiyoruz.

Mahallemizin su kaynakları da arazide vardır. 1987’den 2000’li yıllara kadar mahalleli buradan getirilen sularla ihtiyaçlarını karşılamıştır. Su kaynaklarının kirletilmesi asla kabul edilemez. Arazide hatırı sayılır çam ağaçları vardır. Ağaçların kesilmesi uygun değildir.

SADECE YÜZDE 4’Ü HAZİNE ARAZİSİ

Arazinin yüzde 96’sı tapuludur, yüzde 4’lük kısmı hazine yeridir. Tapulu arazilerin isteğimiz dışında kamulaştırılmasını istemiyoruz.

Yaşam alanımız zaten OSB’lerle kuşatılmıştır, ilave bir OSB istemiyoruz. Karma OSB’de ne kurulacağı belli olmayan tesisler tarafından oluşacak atıklar dere yatağı ile birlikte denize ulaşacak ve Alaplı Balıkçı barınağının bulunduğu alan deniz ve deniz canlılarının hayatı tehlikeye girecektir.

Mahallemizin Kavaderesi kaçak olarak faaliyette bulunan firmanın tehlikeleri nedeniyle balık ölümleri yaşanmıştır. Bunun burada da yaşanmasını istemiyoruz. Bu proje bizlere mutluluk getirmeyecektir.

Bizler yeni istihdam alanları yaratılmasına karşı değiliz. Bir OSB kurulacaksa çevreyi, insan ve diğer canlıların yaşam alanlarını yok etmemelidir.

Organize bir hareket ile karşı karşıyayız.

Köyümüz ve yaşam alanlarımızın bir çok rant çevrelerinin iştahını kabartmış olduğu artık aşikardır.

Başta Cumhurbaşkanımız, bakanlar, siyasi parti başkanları, her kapıyı çalacağız.

Vatandaş olarak hakkımızı kullanacağız” Mahalle sakinlerinden Harun Ağaç da “Biz OSB’ye karşı değiliz sadece yerine karşıyız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.