Dolar 32,3487
Euro 35,0455
Altın 2.324,29
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 20°C
Açık
Zonguldak
20°C
Açık
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Posbıyık”Cumhurbaşkanımıza Talepte Bulunuyor”.

Posbıyık”Cumhurbaşkanımıza Talepte Bulunuyor”.
2 Haziran 2021 10:30 | Son Güncellenme: 2 Haziran 2021 10:44
261
A+
A-

POSBIYIK, YENİ SAHİL DOLGU PROJESİNİ AÇIKLADI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SESLENEN POSBIYIK:

“EREĞLİ’NİN BİR MİLLETVEKİLİ OLARAK BU PROJEYİ YAPMAK SİZLERE YAKIŞIR”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, içerisinde cami, yat limanı, bisiklet ve yaya yürüyüş yolları, deniz seyir terasları, kitap okuma yerleri, kafeterya ve lokanta gibi günübirlik tesisler, amatör balık tutma yerleri, çekek koruma alanı, fener ve sahil trafiğini rahatlatacak park yerleri bulunan deniz dolgusu ile yapılacak ‘Kıyı Sahil ve Kentsel Tasarım Projesi’ni kamuoyuna açıkladı.

Cuma günü Zonguldak’a Uzun Mehmet Cami’nin açılışı için gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Başkan Posbıyık, “Bu projeyi bu bütçelerle belediyenin yapma imkanı yok.

Vali başkanlığındaki devlet yetkililerimiz projede camide olsun, gerisi bizde dediler. Biz projeyi hazırladık. Bu projeyi yapmak Ereğli’nin bir Milletvekili olarak sizlere yakışır” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Belediye Meclis toplantısında Ereğli sahili için hazırladıkları yeni Kıyı Sahil ve Kentsel Tasarım Projesi’ni açıkladı.

Toplantıya, CHP ve AK Parti Meclis Grubu ile CHP İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, MHP İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, İyi Parti İlçe Başkanı Evrim Balbaloğlu, Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Turabi Çelik, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Necati Akdeniz, Şoförler Odası Başkanı Cevdet Civelek, Esnaf Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği ve Ereğli Başkanı Mehmet Azman, Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, mahalle muhtarları ve STK temsilcileri katıldı.

Başkan Posbıyık, hazırladıkları yeni sahil dolgu projesinin içerisinde cami, yat limanı, bisiklet ve yaya yürüyüş yolları, deniz seyir terasları, kitap okuma yerleri, kafeterya ve lokanta gibi günübirlik tesisler, amatör balık tutma yerleri, çekek koruma alanı, fener ve sahil trafiğini rahatlatacak park yerlerinin bulunduğunu söyledi.

Projenin hayata geçmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’li yöneticilerden destek isteyen Başkan Posbıyık, “Vali başkanlığındaki devlet yetkililerimiz projede camide olsun, gerisi bizde dediler. Biz projeyi hazırladık. Bu projeyi yapmak Ereğli’nin bir Milletvekili olarak sizlere yakışır” dedi.

EREĞLİ SAHİLİNİN BUGÜNE KADAR GELDİĞİ SERÜVEN…”

1994 yılında Belediye Başkanı olduktan sonra Ereğli Sahilinin bugüne gelmesindeki serüveni anlatan ve verdiği mücadeleyi aktaran Başkan Posbıyık, Ereğli menfaatleri söz konusu olduğunda parti ayrımının söz konusu olmaması gerektiğini söyledi.

Başkan Posbıyık açıklamasında şunları söyledi:“Hazırlıkları Ereğli Belediyesi’nde olan, yapımı devletin elinde olan bir projeyi sunmak istiyorum. Sahilimizin geçmişini biliyorsunuz. Eskiden raylar vardı kömür götürmek için. Bu raylar işe yaramaz hale geldi. Gemiyle, kamyonla taşınmaya başladı.

Demir-çeliğe kadar olan bölgeyi birinci etapta hallettik. Rayları kaldırılması için görüşmeler yaptık, eylemler yaptık. Neticeyi aldık ve burada bir düzenlemeye geçtik. Bakanlığa müracaat ettik, deniz dolgu için ÇED raporu aldık.

Erdemir iki üç makine verdi, dolgu alanlarından, taş ocaklarından gelen taşlarla burayı doldurduk. Birinci aşama rayların olduğu bölge, ondan sonra da ileriye doğru giden bir bölgeye aşamalı olarak ilerledik. Bunların yapımı çok zordu. Deniz dolgusu çok zordu. 13 bakanlıktan izin alıyorsunuz. Sekiz sene uğraştık bu izinleri almak için. Çok şükür başardık, sahili bugünkü hale getirdik.”

-CAMİLERİMİZ YETERLİ, AVLULARI YETERSİZ-

Bundan evvelki sayın Vali Erdoğan Bektaş ve kaymakamımız bir gün beni ziyaret etti. Ereğli’de biliyorsunuz bir cami meselesi var. Ereğli’de yeterli cami olduğuna inanıyorum. Ancak şehit olduğunda, namaz kılacak yer bulamıyoruz, avlu genişliği bakımından müsait olmadığı için.

Hacca giderken ve şehit cenazelerinde maalesef yeterli olmuyor camiler. Bu anlamda bizden önceki dönemde, Hüseyin Uysal bey bir proje hazırlamış, başlamak üzere olduğumuz kent meydanına bir cami koymuşlar. Ben Belediye Başkanı olduğumda buraya cami olmaz demiştim.

Askeri lojmanların oraya veya deniz dolguyla olur demiştim. Önceki valimiz Erdoğan Bektaş geldiler, ‘sahilde bir düzenleme yapalım, camiye de yer ver’ dediler.

Böyle olunca tüm izinleri hükümetten alırız dediler. Ben de ‘dolguları yapmak belediye imkanıyla olmaz, beş senelik bütçeyi ortaya koysam yapamam, izin almak da çok zor’ dedim. ‘Sen karışma, izinleri de devlet alacak’ dediler. Aynı zamanda ‘dolgu alanlarını biz yapacağız’ dediler. Bunun üzerine çalışmaya başladık. İmar müdürlüğüm, bir ön çalışma yaptı. Sonra bu projeyi valilik ve kaymakamlık katından izliyorlar. Bu projede, Piramit Kafe’nin olduğu yer, burada zaten bir mendirek var. Çünkü kestaneci karası olduğunda, ara sıra olan bir fırtınada, barınakta bulunan kayıklar alabora oluyor. Erdemir limanı iyi uzatmadığı için oluyor diyor konuyu bilenler.

Bu kayıkları kurtarmak için, burada zaten bir proje koydurmuştuk mendirek için. Bu Ereğli için çok önemli. Cami için 40 metre kadar deniz doluyor. Hiçbir şey bozulmuyor. Amfi tiyatro yerinde kalacak. Sahil 30 metre civarında doluyor, buraya kademeli oturma yerleri yapılıyor. Kitap okumak, dinlenmek, amatör balıkçıların balık tutması için yapılan bir iş.

-SAHİLDE YÜRÜME YOLUNU DEĞİŞTİRECEĞİZ-

Sahilde yürüyenler egzoz gazından rahatsız oluyor. Bunları egzoz gazından kurtarmak için yürüyüş yolunu deniz tarafına alıyoruz. Mendireğin üzerinde kafeler, oturma yerleri falan oluyor. Fener var ucunda, olması zorunlu. Burada da bir cami, Ereğli’nin simgesi olacak bir cami. Fas’ta deniz içindeki en büyük cami diye bir cami gösterdiler bize. Bende orada Cuma namazı kılmıştım. Onun gibi Ereğli’nin bir simgesi olabilir. Caminin kapalı alanı 3 bin metrekare. 4 bin 500 kişi namaz kılabilir.

Çevresinde de yedi bin metrekare açık alan var. Yedi bin kişi de orada namaz kılabilir. Şehitler olduğunda, hacca insan gönderirken, muhteşem bir cami olacak. Bütün mesele denizin doldurulmasında. İzinlerin alınması belediyenin alacağı iş değil. Bize ‘hiçbir şeye karışmayacaksın, izinleri biz alacağız, dolguyu da biz yapacağız’ dediler. Uzun çalışmalardan sonra, avam projeler çizdik, arkadaşlarımızın büyük emeği var. Bu projeyi revizyonda yerleştireceğiz. Biz yapamasak da bizden sonra gelen arkadaşlar yapacak.

-YAT LİMANI PROJESİ-

Karadeniz bölgesinde hemen hemen yat limanı bulunmuyor. Bize niye burada yat limanı yok diyorlar, ilkel vaziyette limana yanaşıyorlar. Buraya bir yat limanı yapacağız. Bunu gerçekleştirebilirsek büyük bir olay olacak. Belediye için bunu yapmak zor değil. İzinlerini devlet alacak. Dolgunun ucuna tahkimat yapıyorsunuz, tersanelerde gördüğünüz gibi… Sonra taş yığıyorsunuz. Tersanenin karşısında çok büyük bir taş ocağı var. Belli kuruluşlardan kamyon almak suretiyle yapılacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A YAPMAK YAKIŞIR-

Bizim amacımız önce dolguların yapılması, sonra da caminin yapılması. Bir örnek koyduk cami projesi için ama illa bu olacak diye bir şey yok, stil değişebilir. O konuda bir şeyimiz yok. Bugün tüm siyasi partilere, başta iktidar partisi ilçe başkanı Saffet Bozkurt ve Zonguldak’ın değerli milletvekillerine sesleniyorum. Zonguldak’a güzel bir cami yaptılar, çok güzel oluyor, tebrik ediyorum. Ereğli’ye de bu yakışır diyorum. Bize de böyle talimat verildi. Ereğli’nin milletvekiliyim diyen Cumhurbaşkanımıza bu projeyi gerçekleştirmenin yakışacağını düşünüyorum.

Cumhurbaşkanımızdan bu projenin gerçekleşmesi için Ereğli halkı adına talepte bulunuyorum.

Cumhurbaşkanımız Zonguldak’a geldiğinde, Valimiz, Kaymakamımız bunu kendisine takdim edecek.

Bu projenin gerçekleşmesi için bize yardımcı olmasını istiyoruz.

Zonguldak ve Ereğli’de yaşayanların bu konuyu gündemde tutmaları için desteklerini bekliyorum.

Bunun peşinden kent meydanı, eski hükümet binası, teleferik başlayacak. Bu projenin gerçekleşmesi için Ereğli Milletvekili olan Cumhurbaşkanımızın talimatlarını bekliyoruz.”

İTFAİYE VE FEN İŞLERİNE YENİ ARAÇLAR ALINACAK

Başkan Posbıyık’ın açıklamasının ardından meclis gündeminde bulunan konular görüşüldü.

İtfaiye Müdürlüğü’ne 1 adet çift kabin 4×4 İtfaiye Aracı ile Fen İşleri Müdürlüğü’ne kar küreme ve üst ekipmanı alımı için meclisten oy birliğiyle karar çıktı. Haziran ayı meclis toplantısı diğer konularında görüşülerek karara bağlanmasıyla tamamlandı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.