Dolar 32,5692
Euro 34,6876
Altın 2.508,26
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Az Bulutlu
Zonguldak
16°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 19°C

“Özel bilgiler ve şifreler asla bir başkasıyla paylaşılmamalı,

“Özel bilgiler ve şifreler asla bir başkasıyla paylaşılmamalı,
24 Aralık 2020 19:49
477
A+
A-

Dünyada ve ülkemizde zor bir yıl olan 2020 yılını geride bırakmaya sayılı günler kaldı. Salgın hastalık Covid-19 ile “uzaktan” ve “ mesafe” kavramlarını hayatımızın her alanına dahil ettik. Özellikle bankacılık işlemleri(mobil uygulama kanallı), e-randevu, e-posta, e-ödeme şeklinde elektronik uzak mesafeden işlemlerimizi akıllı mobil cihazlar üzerinden ya da kişisel bilgisayarlardan daha kolay gerçekleştirebilmekteyiz. Ancak hayatımızı kolaylaştıran bu sistemler çok riskli güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmektedir.Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli M.Y.O Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Semih ÇAKIR 2020 yılında ülkemize gerçekleştirilen siber saldırılara ve dolandırıcılık yöntemi olan Sosyal Mühendislik kavramına dikkat çekerek alınabilecek önlemler için önerilerde bulundu.

Her gün dünya üzerinde yaklaşık 25 milyon siber saldırı türü gerçekleşmektedir. Bu saldırı türlerinin hedefinde en son verilere göre eğitim kurumları, devletler, bankalar ve internet servis sağlayıcıları gelmektedir. Türkiye’ ye yönelik yapılan saldırıların en çok ABD, Çin ve Rusya çıkışlı olduğunu söyleyen Çakır, sosyal mühendislik yöntemleri hakkında bilgiler vererek kullanıcıların siber saldırılara karşı alabilecekleri basit ama etkili önlemler olduğunu belirtti.Çakır, “Sosyal mühendislik, insanların duygusal psikolojilerini etkileyerek, ikna yöntemleri ile zayıf yönlerini kullanarak aldatma sanatına verilen addır. Sosyal mühendisler hedefine ulaşmak için bilgi toplar (ad-soyad, adres bilgileri, ilgi alanları, sevdiği hayvanlar, yakın arkadaşlar vs.), saldırıyı planlar ve toplanan bilgileri saldırı zamanı geldiğinde özellikle şifre tahmininde kullanırlar. En çok kullandıkları oltalama (phishing) yöntemidir. Oltalama, internet kullanıcılarının kredi kartı, banka hesap numaraları, şifre ve CVV2 numaralarını elde etmek için saldırganların kullandığı sosyal mühendislik yöntemidir. En sık kullandıkları yöntem; e-posta içerikli linkler, cep telefonlarına gönderilen link içeren smsler, sosyal medyada yardım amaçlı görseller, kendilerini emniyet personeli olarak tanıtmak ve sesli yanıt (vishing, sesli oltalama) sistemleridir” diye aktardı.Son olarak sosyal mühendislik yöntemlerine karşı alınabilecek önlemlere de değinen Çakır, “Özel bilgiler ve şifreler asla bir başkasıyla paylaşılmamalı, e-posta ile gönderilen içeriklere ve linklere güvenilirliğini bilmeden tıklanmamalı, tanımadığınız kişilerden gelen yardım isteklerine temkinli davranmalı, kendini polis, savcı ve herhangi bir kolluk kuvveti olarak tanıtıp sizden para ve banka bilgilerinizi isteyen kişiler olma durumunda derhal 112 aranarak yardım istenmelidir” dedi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.