Dolar 32,5561
Euro 34,9867
Altın 2.425,66
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 18°C
Az Bulutlu
Zonguldak
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

BUNU NASIL DÜŞÜNÜR BİR İNSAN?

BUNU NASIL DÜŞÜNÜR BİR İNSAN?
23 Mayıs 2021 10:19 | Son Güncellenme: 23 Mayıs 2021 10:23
262
A+
A-

BARKOD FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI ?

Günümüzde alışveriş, stoklama, tahlil sonuçları ve uçak biletlerine kadar akla gelen her alanda kullanılan barkod sistemi, gelecekte insansız marketlerden akıllı ilaçlara kadar tüm günlük hayatımıza girecek gibi görünüyor.

Philadelphia’daki Drexel Teknoloji Enstitüsünün yeni mezunlarından Bernard Silver, yerel bir gıda mağazaları zinciri olan Food Fair’in başkanı ile enstitünün dekanlarından biri arasında geçen, satış noktasında ürünleri otomatik olarak tanımlayacak bir sistem geliştirme hakkındaki sohbette ;

Silver arkadaşı Norman Woodland’a duyduklarını anlattı ve iki arkadaş mor ötesi mürekkep üzerinde deneylere başladılar.

Ne yazık ki testler başarısızlıkla sonuçlandı, zira farklı alanlarda kullanıma uygun olması bir yana, mürekkep gün ışığında bile soluyordu ve deneylerde kullanmak için çok pahalıydı.

Öne sürdükleri teoriler reddedildi ama Woodland vazgeçmedi.

Woodland, bir gün Mors alfabesi üzerine kafa yorarken sahilde kuma elindeki odun parçasıyla ilk barkod sistemini çizmeye başladı.

Daha sonra Mors alfabesindeki noktaları ve çizgileri kağıt üzerinde aşağıya doğru uzatarak onlardan dar ve geniş çizgiler oluşturan Woodland, kağıdın arkasından görünen 500 vatlık bir ışık ampulü kullanarak oluşturduğu şekilleri bir okuyucuya yansıttı.

İşte bu fikir çok geçmeden kodlama sistemini herhangi bir açıdan kolayca taranabilecek ilk icadın çıkmasına vesile oldu.

Silver ve Woodland 1949 yılında icat ettikleri “Sınıflandırma Aygıtı ve Yöntemi” için patent başvurusunda bulundular.

Bu başvuruda hem düz çizgi hem de dairesel baskı kalıplarını tarif ettiler ve her bir kodu okumak için ihtiyaç duyulan mekanik ve elektriksel donanımın özelliklerini özetlediler.

ABD Patent Enstitüsü Silver ve Woodland’in başvurularını onayladı.Fakat 10 yıl bu fikri kimse önemsemedi.

1962 yılında IBM patentin önemini anladı ve satın almak istedi ama Silver ve Woodland patenti elekronik devi Philco’ya sattı.

1970 yılında fikir değer kazanarak büyük iş yapmaya başladı.

1970’lerin sonunda 8.000’den fazla mağaza ödeme noktasında tarayıcı aygıt sistemine geçti.

Bernard Silver ve Norman Woodland’ın 1948’de doğan barkod fikri, tüm engelleri ve zorlukları aşarak yarım yüzyıldan sonra günlük hayatımızın bir parçası haline geldi.

Günümüzün kalabalık perakende mağazalarında zamanımızın çoğunu eğer kuyruklarda bekleyerek geçirmiyorsak, stoklarda çok hızlı işlem yapıyorsak işte bunu bu iki mucite borçluyuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.