Dolar 32,4744
Euro 34,8431
Altın 2.451,36
BİST 9.867,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 15°C
Hafif Yağmurlu
Zonguldak
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

EREĞLİ’DE FINDIKTA AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ MÜCADELESİ  TOPLANTISI DÜZENLENDİ

EREĞLİ’DE FINDIKTA AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ MÜCADELESİ  TOPLANTISI DÜZENLENDİ
21 Eylül 2023 09:24
669
A+
A-

EREĞLİ’DE FINDIKTA AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ MÜCADELESİ  TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Son yıllarda özellikle Düzce , Bolu gibi yakın illerde fındıkta ciddi zararlara yol açan Amerikan Beyaz Kelebeği hastalığı hakkında  Ereğli’de  de farkındalık ve mücadele toplantısı düzenlendi. Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği toplantıya çok sayıda muhtar ve çiftçi katıldı.

Düzenlenen toplantıda bilgilendirme sunumunu Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan BULUT gerçekleştirdi. Sunumda şu konulara dikkat çekildi.

“En çok dut, akçaağaç, fındık, elma, armut, kiraz, ceviz ve asma gibi bitkilerde zarar meydana getiren Amerikan Beyaz Kelebeği, 600 den fazla bitki türünde zarar vermektedir. Amerikan Beyaz Kelebeğinin rengi beyazdır. Yumurtalarını paketler halinde yaprağın üstüne bırakır bir sıvı ile birbirine yapıştırır. Bu zararlının yumurta kümelerinden çıkan yavrulara larva (tırtıl) denir. Toplu haldeki Tırtıllar (larva) uç sürgünlerden başlayarak genç yapraklarla beslenirler. İpeksi ağlar örerek daldaki yaprakları diğer yapraklarla bağlamak suretiyle tüm yeşil aksamı ve körpe, olgunlaşmaya başlamış meyveleri yiyerek verim kaybına ve ürünün tamamen yok olmasına neden olur.

Tırtıllar doğada 3 nesil olarak çoğalmaktadır. 1. nesil  mayısın ilk haftası ile üçüncü haftasında, ikinci nesil ait kelebek çıkışları ise temmuzun üçüncü haftasına rastlar. Her iki neslin kelebek uçuş süresi 24-33 gün sürmesine karşın, kelebeğin ömrü 4-15 gündür.  Kelebekler tarafından bırakılan Yumurta 1-3 günde açılır. Tırtıllar (larvalar) yumurtadan çıkarken, yumurta kabuklarını kısmen yiyerek yuvalarını (ağlarını) örmeye başlarlar.

Zararlı, ağaçların toprak ile birleştiği yerlerde, ağaç kabuğunda ve çok yaşlı ağaçların kovuklarında, binaların çatı saçakları arasında bir koza içinde pupa olur. Kışı geçiren pupadan Kelebek çıkar.  Amerikan beyaz kelebeği yılda 2-3 döl verir. Şuan için yapılan saha kontrollerimizde kimyasal ilaçlamaya ihtiyaç duyulacak bir yoğunluk bulunmamakla birlikte mücadele olarak fındık dallarındaki   yumurta paketleri toplanıp bahçeden uzaklaştırılmalı, aynı şekilde Haziran ve Ağustos aylarında ( Zararlının 1. döl ile 3. döl sezonunu kapsayarak) ağ içinde aktif olarak bulunan tırtıl kolonileri ile bulaşık dallar kesilerek imha edilmelidir.”dedi.

Ayrıca Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan BULUT sunumunda gelen sorulara cevap vererek Amerikan Beyaz Kelebeği , fındık zararlı ve hastalıklarıyla ilgili bilgilere ilaveten fındıkta verimi artırıcı doğru uygulamaları anlattı.

Karadeniz Ereğli Ziraat Odası Başkanı Zafer YALMAN toplantıdan ve katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek oda olarak çiftçilerimize her zaman destek olduklarını, gelen taleplere mutlak surette  cevap verdiklerini belirtti. Çiftçilerimizin daha kaliteli üretim gerçekleştirmeleri adına gerek toprak analizi, gerek uygulamalı eğitim, gerekse de desteklere daha kolay ulaşmalarını sağladıklarını  ve bu konuda üretici dostu oldukları bildirdi.

Kapanış konuşmasını yapan Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman GÜNAYDIN “ üretim alanlarımızın büyük çoğunluğunu oluşturan  fındığımızın  verim ve kalitesinin artırılması için  bu tarz eğitim çalışmaları çok önemlidir. Türk fındığı  dünyada 1. sıradadır ve bunu daha kaliteli ve verimli şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Hasat döneminin  sona erdiği şu günlerde  gerek sürekli sahada uygulamalı eğitimlerle gerekse de tarımsal desteklerle 7/24 üreticimizin yanındayız. Sunumundan dolayı Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan BULUT’a  organizasyondaki desteklerinden dolayı Karadeniz Ereğli Ziraat Odası Başkanı Zafer YALMAN’a ve katılımlarından dolayı muhtar ve çiftçilerimize teşekkür ederim.” Dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.