Dolar 34,0370
Euro 37,5275
Altın 2.754,48
BİST 9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 28°C
Hafif Yağmurlu
Zonguldak
28°C
Hafif Yağmurlu
Çar 27°C
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 24°C

GÖÇÜK TEHLİKESİ YAŞANAN BÖLGEYİ ZİYARET ETTİ!

GÖÇÜK TEHLİKESİ YAŞANAN BÖLGEYİ ZİYARET ETTİ!
29 Şubat 2024 19:53
150
A+
A-

CHP ZONGULDAK MİLLERVEKİLİ EYLEM ERTUĞ ERTUĞRUL DİLAVER MAHALLESİ’NDE HEYELAN SEBEBİYLE GÖÇÜK TEHLİKESİ YAŞANAN BÖLGEYİ ZİYARET ETTİ!

27 Şubat 2024 tarihinde Dilaver Mahallesi’nde Asma Ortaokulu’na 100 metre uzaklıkta bir evin altında bulunan toprağın büyük kısmının kaymasıyla göçük tehlikesi gerçekleşti. CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ ERTUĞRUL, göçük tehlikesi yaşanan bölgeye gitti.

 

ERTUĞRUL açıklamasında;

“Yağan yağmurun zemini yumuşatmasıyla meydana gelen kayma sebebiyle göçük riski gerçekleşmiştir. Olay yerine gelen AFAD yetkilileri ev sahibine evi boşaltın talimatı vermiştir. Zonguldak Merkez ve çevre ilçelerinde özellikle son dönemlerde etkili olan yoğun sağanak yağışların sel ve heyelan felaketine dönüşmesi sonucunda bölge halkı maddi manevi kayıplar yaşamaktadır. 9 Aralık 2023 akşamı bu bölgeye çok yakın Asma Mahallesi’nde yine benzer bir olay yaşanmıştı ve 2 vatandaşımız göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti.

Kurtarma çalışmaları sırasında gelişen ikinci heyelan ile aralarında belediye çalışanlarımızın olduğu vatandaşlarımız da yaralanmıştı. Bugün burada bir can kaybının olmaması olmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü 9 Aralık’ta gerçekleşen heyelan olayı sonrası ilk incelemelerde, bölgede gerekli önlemlerin alınmaması, heyelanlı sahanın arka tarafında heyelan gelme ihtimaline karşı tedbir alınmamış olması hem bölgede yaşayan vatandaşlarımız için hem de yaşanan felaket sonrası arama/kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler için büyük tehlike oluşturduğu belirlenmişti.

CHP’Lİ ERTUĞRUL, 9 ARALIK 2023’TE ASMA MAHALLESİ’NDE GERÇEKLEŞEN HEYELAN OLAYINI DA GÜNDEME TAŞIMIŞTI.

27 Şubat 2024’te Dilaver Mahallesi’nde yaşanan bu olay, 9 Aralık’ta gerçekleşen heyelan olayının bulunduğu bölgeye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktadır. Bu bölgelerin Zonguldak ilinde yüksek heyelan riski taşıyan bölgelerden olduğu aşikardır. 9 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşen ve 2 vatandaşımızın vefatı, arama kurtarma ekiplerimizin ise yaralanması ile sonuçlanan heyelan olayı üzerine iki ayrı bakanlığa yönelttiğimiz önergelere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görev alanımızda değil diyerek cevap vermedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise bugün itibariyle hiçbir şekilde cevap vermedi. Yaşanan olaylardaki hata ve ihmallerin tüm boyutlarıyla incelenmesi ve önlem alınması benzer faciaların tekrarlanmaması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle biz bugün Dilaver Mahallesi’ndeki bu göçük riski ile ilgili olarak yine bir önerge verdik. Neden önlem alınmıyor? Bu bölgelerde inceleme yapılması, önlem alınması için daha ne olması gerekiyor? Önlemler alınıyorsa neden yeterli gelmiyor? Diye sorduk. Cevap bekliyoruz. Bölgemizde yaşanan bu olayların takipçisiyiz. Çünkü bu olaylar evet birer afettir, bölgenin yapısından kaynaklıdır ama gerekli planlama yapılırsa faciayla can kaybıyla mal kaybıyla sonuçlanmayacaktır.” Dedi.

ERTUĞRUL, Dilaver Mahallesi’ndeki göçük riski ile ilgili önergesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ’nin cevaplaması istemiyle şu soruları sordu;

1) Zonguldak Asma ve Dilaver Mahalleleri’nin yüksek heyelan riski taşıyan bölgelerden olduğu bilinmektedir. Bölgede sık sık toprak kaymaları meydana gelmektedir. Buna rağmen bölgede gerekli önlemlerin alınmamasının nedeni nedir?

2) Bölgedeki yapıların, yolların, istinat duvarlarının bölgenin afet risklerine, zemin yapısına, koşullarına uygun teknikler kullanılarak yapılıp yapılmadığı denetlenmekte midir?

3) Zonguldak ili genelinde yüksek heyelan riski bulunan bölgelerde yer alan yapıların tespit edilerek güçlendirilmesi ve heyelan olaylarına karşı gerekli tedbirlerin alınması adına Bakanlığınızca bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülmekte ise bugüne kadar hangi tedbirler alınmıştır?

4) Zonguldak ili genelinde yüksek heyelan riski bulunan bölgelerde yer alan yapıların tespit edilerek güçlendirilmesi ve heyelan olaylarına karşı gerekli tedbirlerin alınması adına Bakanlığınızca bir çalışma yapıldıysa, yapılan çalışmalar neden meydana gelen heyelanları engelleyememektedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.