Dolar 32,4660
Euro 34,8980
Altın 2.430,22
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 15°C
Az Bulutlu
Zonguldak
15°C
Az Bulutlu
Sal 14°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

Kdz. Ereğli “Afet Bölgesi” ilan edildi

Kdz. Ereğli “Afet Bölgesi” ilan edildi
22 Kasım 2023 17:17
124
A+
A-

Kdz. Ereğli “Afet Bölgesi” ilan edildi

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle meydana gelen sel afetinin ardından, ilçe

 

Kdz. Ereğli “Afet Bölgesi” ilan edildi

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ilçede meydana gelen doğal afetin verdiği hasarlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Posbıyık, konuşmasında sık sık Karadeniz Ereğli’nin Afet Bölgesi olması gerektiğini söylerken, yaptığı açıklamanın ardından ilçenin Afet Bölgesi ilan edildiği haberinin gelmesi üzerine “Amacıma ulaştım” dedi.

 

Başkan Posbıyık, Amfi Tiyatro’nun arkasında karaya vuran Pallada isimli geminin yanında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

 

“Ereğli’de heyelanlar oldu, çökmeler oldu; mezarlıklar, sanayi çarşıları perişan vaziyette. Gelen yardımlar sayesinde görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.

 

Kentte, çamurları çıkardık. Balıkçılarımız perişan vaziyette, 60-70 kadar evin çatısı uçtu. Halk perişan vaziyette bekliyor. İş yerlerinin ve evlerin bodrum katlarını su bastı. Su ve kanalizasyon borularımızda patlaklar var, 600 kişilik ekibimiz çalışıyor. İlçe dışından gelen gönüllüler var, esnafımıza, insanlarımıza yardımcı oluyorlar, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

 

KENT, MAHVOLMUŞ VAZİYETTE

 

Sahili anlatmama gerek yok. Kafelerin hepsi perişan vaziyette. Sahildeki betonlar dahi parçalanmış vaziyette. Kaplamaların çoğuk çıkmış, ağaçların çoğu devrilmiş, kafelerin camları patlamış, oturma grupları paramparça olmuş, çöp tenekeleri gitmiş, yani bitki örtüsü yok olmuş gibi bir şey, elle tutulur hiçbir şey yok şu anda. Karaya vuran gemiden de endişe ediyoruz. Daha evvel de bir gemi karaya vurmuş ve kaldırılması için 3-5 sene beklemiştik. Bakalım bunun kaldırılması için ne kadar bekleyeceğiz, bilemiyorum. Karaya vuran gemide 13 mürettebat vardı. Karadeniz Ereğli Belediyesi İtfaiye ekipleri, mürettabatı sağ salim karaya indirdiler. Askeri liman çevreside Türk bandıralı bir gemi battı ve bir kişinin cansız bedeni bulundu. Diğerlerini arama çalışmaları, büyük bir gayretle devam ediyor. Yine Yaraşlıyörük köyünde 4 kişilik ailenin sular altında kaldığını biliyoruz. 12 tane mürettebat batan gemide var, bir tanesi bulundu. Yani can kaybı da üst seviyede, kent de mahvolmuş vaziyette.

 

SİYASET YAPANIN GÖZÜ ÇIKSIN

 

Karadeniz Ereğli’nin Afet Bölgesi ilan edilmesi şart. Esnaf bildirimde bulunuyor, 200 bin lira zarar etmiş. Evet biliyoruz, görüyoruz, çamurun içine girmiş bütün eşyaları. Evlerdeki yataklar, yorganlar, mutfak malzemeleri gitmiş. Herkez yazdırıyor 150 bin, 200 bin, 1 milyon falan. Bunların geri gelmesi için, Karadeniz Ereğli’nin Afet Bölgesi ilan edilmesi lazım. Şu anda Ereğli’de siyaset yapanın gözü çıksın diyorum. Siyasetin zamanı değil, birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken bir zaman. Bunu da zaten yukarıdakiler bize gösterilorlar inşallah. Ereğli’yi seven, eli kalem tutan herkes İşiçleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Ereğli’nin Afet Bölgesi ilan edilmesi için, kentin ancak böyle ayağa kalkabileceğini bildiren mesajlarını süratle yazsın. Ama elimiz cebimizde bakarsak, seyredersek, hepimiz hava alırız. Herkesi göreve davet ediyorum. Sadece yetkililer görevli değil, Ereğli’de yaşayan tüm vatandaşlarımız bu işte görevli.

 

25 MİLYON LİRA İLE NE YAPACAĞIM?

 

Faik Yirmibeşoğlu, hayata gözlerini yumdu

Faik Yirmibeşoğlu, hayata gözlerini yumdu

Ereğli’nin ayağa kalkması için en az 200 milyon lira paraya ihtiyaç var. İlbank’tan telefon ediyorlar, bize 25 milyon lira para veriyorlar. 25 milyon lira ile ben ne yapacağım? AFAD’ın ne vereceğini daha bilmiyoruz. İller Bankası Genel Müdürüne telefon ettim. Allah rızası için dedim, bana en az 100 milyon lira kredi verin, devletimden borç istiyorum, faiziyle geriye ödeyeceğim, bedavadan para istemiyorum, bilançolarım tertemiz, en iyi belediyelerden bir tanesiyiz dedim. İller Bankası, belediyelerin bankası değil mi? Efendim neymiş sadece deprem bölgelerine veriyorlarmış. Peki Ereğli’nin depremden farkı var mı? 100 milyon lira kredi istiyorum. Parayı faiziyle geri ödeyceğim. Lütfen beni duysunlar, Ereğli halkının sesini duysunlar, burada mağdur olmuş vatandaşların seslerini duysunlar. Ereğli’yi bir an evvel ayağa kaldırmamız lazım.

 

SÖZ VERİYORUM

 

Sabah personelle toplantı yaptık ve ant içtik. Halil Posbıyık verdiği sözlerin arkasında durur, sözünü yerine getirir. Ekibimizle birlikte, ilçedeki tüm siyasi partilerle ve ilçe halkıyla el ele vermek suretiyle burayı Afet Bölge ilan edeceğiz. Bütün ekibimizle gece gündüz çalışmak suretiyle bu sahili eskisinden daha güzel yapmaya söz veriyorum. Mahalle aralarında, mezarlıklarda, piknik alanlarında, hiçbir yerde geriye kalmış bir şey kalmayacak. Bu iş bizim işimiz, bu konularda tecrübeliyiz. Işıltılı bir Ereğli yapmaya söz veriyoruz.”

 

Başkan Posbıyık’a, konuşmasının ardından bir son dakika bilgisi ulaştırıldı.

Bilgiyi gazetecilerle paylaşan Posbıyık, “Karadeniz Ereğli Afet Bölgesi ilan edildi. Amacıma ulaştım” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.