Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Az Bulutlu
Zonguldak
16°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 16°C
Per 17°C

ZARAR GÖREN ESNAFA ÖNEMLİ UYARI

ZARAR GÖREN ESNAFA ÖNEMLİ UYARI
24 Kasım 2023 18:18 | Son Güncellenme: 24 Kasım 2023 18:34
207
A+
A-

ZARAR GÖREN ESNAFA ÖNEMLİ UYARI

 

Meydana gelen sel felaketinin ardından esnafların zarar gören mallar ve defterler ile ilgili yapılması gereken işlemler olduğu açıkladı.

 

Zonguldak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, İl genelinde 19 Kasım 2023 tarihinde özellikle Kdz. Ereğli’de meydana gelen sel felaketi nedeniyle 7269 sayılı Kanun gereği Afet Bölgesi ilan edildiğini, diğer ilçelerin içinde kanun kapsamında tespit çalışmaları devam ettiği hatırlatıldı.

Bu kapsamda 7269 sayılı Kanun gereği Afet Bölgesi ilan edilen yerler için Gelir İdaresi Başkanlığından, Vergisel Yükümlülükler, bildirimler, Sosyal Güvenlik Kurumundan Her türlü Primler ve bildirimlerin ertelenmesi esnafın kredilerin vadesinin ertelenmesi ve yeni krediler yardımlar konularında ilgili bakanlıkların duyuruları beklendiği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bu konularda ilgili bakanlıklara oda olarak yapılmasını talep ettiğimiz konular yazılı olarak bildirim yapılmıştır. Sel nedeniyle esnaflarımızın ticari malları ve ticari defterleri de zarar görmüş olabilir. Zarar gören mallar veya defterler için yapılması gereken işlemler söz konusudur.

 

MAĞDURİYET YAŞAMAMAK İÇİN

İleri de eksik müracaat nedeniyle mağduriyet yaşamamak için vergi mükelleflerin mutlaka mali müşavirlerine bilgi vererek yasal işlemleri tamamlaması gerekmektedir. Selde zayi olan emtia, demirbaş, makine teçhizatlar söz konusu ise mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesini dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespitinin istenmesi gerekmektedir. Dilekçelerine de; zayi olan malların (Ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamul madde Vb.), Demirbaşlar, Araçlar, Tesis ve Makinalarilişkin liste, İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı, Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)eklemeleri gerekecektir.

 

BAŞVURULARINIZI YAPIN

Selde zarar gören mallar için vergi dairesi ve/veya mal müdürlüklerine müracaat edilerek tespitlerin yaptırılması gerekmektedir. Ticari defter ve belgeleri selden zarar gören ticari işletmelerin ileride mali ve hukuki sorunlarla karşılaşmamak için 15 gün içinde yetkili ticaret mahkemesinde dava açması gerekmektedir. Selden mağdur olan mükelleflerin ayrıca vergi yasaları yönünden mağdur olmamaları için önemli bir işlemdir. Aksi takdirde inceleme veya denetim için ticari defterler istendiğinde defterleri ibraz etmeme nedeniyle cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir. Özetle Vergi Mükelleflerinin; 1- Vergi Dairesine Takdir Komisyonu başvurulması 2- Zarar Ziyan ve kayıplar için Mal Müdürlüklerine başvurulması 3- Afat, İtfaiye Vb. Kurumlarından alınacak tevsik edebilecek belgelerin temin edilmesi 4- Kaybolan defter ve belgeler için Mahkemeden zayi belgesi alınması, gerekmektedir. Sel Felaketinden zarar gören Esnaflarımızın mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi için Zonguldak Mali Müşavirler Odası olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu bildirir, Afet dolayısıyla Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bir daha böyle felaketlerin yaşanmamasını temenni eder saygılarımızı sunarız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.