Dolar 34,8759
Euro 36,7623
Altın 3.041,87
BİST 10.141,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 9°C
Yağmurlu
Zonguldak
9°C
Yağmurlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C
Paz 9°C

Eylem Ertuğrul Boş Durmuyor

Eylem Ertuğrul Boş Durmuyor
19 Nisan 2024 15:34
150
A+
A-

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem ERTUĞRUL, Kdz. Ereğli Lokomotif Bakım ve Onarım tarihi binasının yıkılarak yerine Özel Eğitim Kampüsü inşaatı yapılmasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li ERTUĞRUL, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemi ile Meclis Başkanlığı’na soru önergeleri verdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın, Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf TEKİN tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.

Eylem Ertuğ ERTUĞRUL

Zonguldak Milletvekili

İçişleri Komisyonu Üyesi

Türkiye’de özel gereksinimli bireylere yönelik gerekli kanunlar yürürlüğe girmesine rağmen eğitim hakları eğitim ortamlarında istenen düzeyde güvence altına alınmamıştır. Özel gereksinimli bireylerimizin eğitime tam ve etkin katılımı sağlanmadığı gibi ayrımcılığa maruz bırakılmaları da söz konusu olmaktadır.

Özel gereksinimli bireylerimizin eğitimine ilişkin olarak 1983 yılında yürürlüğe giren 2916 sayılı Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Kanunu ile eğitim ortamlarında düzenlemelerin sağlanması için gerekli mevzuat yapısı oluşturulmuştur. Bu kanun ile özel gereksinimli bireylerimiz, engel durumlarına ve derecelerine bakılmaksızın özel eğitim olanaklarından yasal olarak yararlanabilme hakkına sahip olmuşlardır. Kanunda kaynaştırma yoluyla eğitimden doğrudan bahsedilmemiş olsa da Kanunun 4. Maddesinde “Normal çocukların eğitimleri için açılmış olan okul ve eğitim kurumlarında normal akranları arasında eğitilmeleri için gerekli tedbirler alınır.” denilerek kaynaştırma yoluyla eğitime göndermede bulunulmuştur. 1997 yılında yürürlüğe giren 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile kaynaştırma yoluyla eğitim, “Özel eğitim gerektiren bireylerin diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını sağlamak ve eğitim amaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmek için geliştirilmiş eğitim ortamları” olarak tanımlanmıştır.

2006 yılında kabul edilen ve güncellenen Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile özel gereksinimli bireylerimizin eğitiminde kaynaştırma yoluyla eğitime öncelik verilmiştir. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi, zihinsel ya da bedensel engelli çocukların “Saygınlıklarını güvence altına alan, özgüvenlerini geliştiren ve topluma etkin biçimde katılmalarını kolaylaştıran eksiksiz bir yaşam hakkı olduğunu” ifade etmektedir. Sözleşmede “Engelli çocukların diğer çocuklarla aynı haklara sahip olmalarının yanı sıra, sözleşmenin 23. Maddesine göre özel bakımdan yararlanırlar. Bakım, her durumda ücretsiz olarak sağlanır.” denilmektedir.

Kdz. Ereğli ilçemizde ilk duyurusu Ağustos 2022’de yapılan 30 Derslikli Özel Eğitim Kampüsü projesi gündeme gelmiştir. Kdz. Ereğli dışında Tokat’ta daha önce böyle bir proje hayata geçirilmiştir. Kdz. Ereğli’deki proje de Türkiye’de ikinci olmasıyla anılmaktadır. Bu projeler, Türkiye’de uygulama anlamında ilk ve tek olma özelliği taşıyan, özel gereksinimli bireyler ve ailelerinin eğitim hayatını kolaylaştıracak özel eğitim statüsündeki anaokulu, ilkokul, ortaokul, uygulamalı meslek lisesi ile aileler için etkinlik alanları bulunan özel eğitim okulları entegre kampüsü olarak duyurulmuştur. Mevcut okullarımızda makul uyumlaştırma çerçevesinde eğitim veren özel eğitim alt sınıfları bulunmasına rağmen, bu sınıfları iyileştirmek yerine özel eğitime gereksinim duyan bireylerimizi toplum dışına itip onları ayrıştıracak bir proje gündeme getirilmiştir. Özel gereksinimli bireylerimiz yaşadıkları çevrede bütünleştirici, kaliteli ve parasız ilk ve orta öğretime diğer bireylerle eşit olarak erişebilmelidir. Onların ihtiyaçlarına göre makul düzenlemeler yapılmalıdır. Özel gereksinimli bireylerimizin genel eğitimden etkin bir şekilde yararlanabilmeleri için genel eğitim sistemi içinde ihtiyaç duydukları desteği almaları sağlanmalıdır. Tarafı olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına ilişkin sözleşmede de bu hususa yer verilmiştir. Özel gereksinimli bireylerimize gereksinim duydukları eğitim en iyi ve en uygun şekilde verilmeli ancak bu onları yaşadıkları toplumun dışına iterek yapılmamalıdır. Kdz. Ereğli ilçemizdeki Özel Eğitim Kampüsü projesi ile özel eğitime gereksinim duyan çocuklarımızın ve onların ailelerinin toplum dışına itilmelerinin önü açılmış olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra, Kdz. Ereğli ilçemizde Özel Eğitim Kampüsü’nün yapıldığı alanın müze olacağı ilan edilmiştir. Ancak ardından koruma kurulu kararı kaldırılan tarihi Devlet Demiryolları binası yıkılarak inşaata uygun hale getirildikten sonra bu kampüs projesi yapılmaya başlanmıştır. Kömürün keşfedildiği Kdz. Ereğli’de, kömür, çelik ve demiryollarını tanıtan müze binası olarak hizmete geçeceği belirtilen Devlet Demiryolları tamirhanesi yıkılmıştır. Yıkım aşamasında yükselen “yapmayın, engelliler kampüsünü başka alana yapın” seslerine sessiz kalınmıştır. İhaleyi de iktidar partisinin eski Zonguldak İl Başkan Yardımcısı’na ait bir inşaat şirketin almış olduğu iddialar arasındadır.

Bu çerçevede;

1) Türkiye’de özel eğitime ihtiyaç duyan çocuk sayısı kaçtır ve bunların kaçı özel gereksinimleri ile örtüşecek şekilde eğitim almaktadır?

2) Türkiye’de özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların bölgesel dağılımı nasıldır?

3) Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için yeterli sayıda öğretmen, rehberlik uzmanı, psikolojik danışman ve yardımcı hizmet personeli kadrosu var mıdır? Kamuda bu branşlarda çalışan personelin sayısı kaçtır?

4) Özel eğitim sınıflarında bu eğitimi veren öğretmenlere hangi periyodlarla eğitim verilmektedir?

5) Kdz. Ereğli ilçemizde özel eğitim kampüsü yapılması kararı hangi ihtiyaç üzerine alınmıştır?

6) Kdz. Ereğli ilçemizde özel eğitim kampüsü yapılması planlanırken özel gereksinimli çocuklarımız ve ailelerinin görüşleri alınmış mıdır?

7) Kdz. Ereğli ilçemizde özel eğitim kampüsü yapılması planlanırken üniversitelerin ilgili bölümlerindeki akademisyenlerden bilimsel görüş alınmış mıdır?

8) Kampüsün faaliyete geçmesi halinde, hali hazırda kaynaştırma eğitimi kapsamında öğrenimlerini devlet okulları bünyesindeki özel alt sınıflarında sürdüren özel gereksinimli bireylerimizle ilgili nasıl bir tasarrufta bulunulacaktır?

9) Kampüsün faaliyete geçmesi durumunda hangi engel grupları bu kampüste eğitim görecektir?

10) Kampüsün faaliyete geçmesi durumunda bu kampüste eğitim alacak öğrenciler hangi kriterlere göre belirlenecektir?

11) Kampüsün faaliyete geçmesi durumunda kampüste görev yapacak eğitimciler hangi kriterlere göre seçilecek ve atanacaktır?

12) Kdz. Ereğli ilçemizde yapımına başlanan özel eğitim kampüs alanının ne zaman tamamlanması planlanmaktadır?

13) Kdz. Ereğli ilçemizde yapımı devam eden özel eğitim kampüs alanının bulunduğu arazi ile ilgili herhangi bir dava süreci devam etmekte midir?

14) Kdz. Ereğli ilçemizde yapımı devam eden özel eğitim kampüs alanının, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescilli olan Devlet Demir Yolları Lokomotif Bakım ve Onarım tarihi binasının bulunduğu alan olduğu bilgisi doğru mudur?

15) Doğru ise, Özel eğitim kampüs alanı olarak endüstriyel miras niteliği bulunan bu alanın özellikle seçilmesinin nedeni nedir?

16) Kdz. Ereğli ilçemizde yapımı devam eden özel eğitim kampüs alanının, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescilli olan Devlet Demir Yolları Lokomotif Bakım ve Onarım tarihi binasının bulunduğu alan olduğu bilgisi doğru ise, bu tescil hangi kurumun başvurusu üzerine Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından kaldırılmıştır?

17) Tarihi binanın koruma tescil kararı hangi nedenlerle kaldırılmıştır?

18) Kdz. Ereğli’de yapımı devam eden Özel Eğitim Kampüsü’nün yapım ihalesini hangi şirket almıştır? Bu şirketin son 10 yılda İl Özel İdaresi’nden aldığı ihale sayısı kaçtır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.

Eylem Ertuğ ERTUĞRUL

Zonguldak Milletvekili

İçişleri Komisyonu Üyesi

 

Kdz. Ereğli ilçemizde 30 derslikli bir Özel Eğitim Kampüsü projelendirilmiştir. Kampüsün yapıldığı alanın daha önce müze olacağı ilan edilmiştir. Ancak ardından koruma kurulu kararı kaldırılan tarihi Devlet Demiryolları binası yıkılarak inşaata uygun hale getirildikten sonra bu kampüs projesi yapılmaya başlanmıştır.

Devlet Demiryolları Lokomotif Bakım ve Onarım tarihi binası, taş kömürünün merkezi olan Zonguldak’ta “endüstri mirası” niteliğini taşıyan ve kültür varlığı olarak tescil edilerek korunması gereken çok sayıda yapıdan biri olma özelliğine sahipti. Aynı zamanda, 15 kilometre uzunluğunda, maden çalışanlarının ulaşımını ve kömürün iletimini sağlamak amacıyla kurulmuş ve 2009 yılına kadar kullanımı sürmüş Kdz. Ereğli – Armutçuk demir yolu hattının ayakta kalan tek mirasıydı. Bu yapı kömür, çelik ve demiryollarını tanıtan müze binası olarak hizmete geçeceği belirtilmesinden kısa bir süre sonra yıkılmıştır. Kdz. Ereğli’de eğitim alanı olarak tahsis edilebilecek pek çok alan varken, endüstriyel miras niteliğindeki bu taşınmazın eğitim alanına dönüştürülmek üzere yıkılmış olması, kent hafızasında geri dönülemez bir hasar bırakmıştır. Yıkım aşamasında yükselen “yapmayın, engelliler kampüsünü başka alana yapın” seslerine sessiz kalınmıştır. İhalenin de iktidar partisinin eski Zonguldak İl Başkan Yardımcısı’na ait bir inşaat şirketine verilmiş olduğu, bu şirketin daha önce de İl Özel İdaresi’nden çok sayıda ihaleyi aldığı iddialar arasındadır.

Bu çerçevede;

1) Kdz. Ereğli ilçemizde yapımı devam eden özel eğitim kampüs alanının bulunduğu arazi ile ilgili devam eden herhangi bir dava süreci var mıdır?

2) Kdz. Ereğli ilçemizde yapımı devam eden özel eğitim kampüs alanının, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescilli olan Devlet Demir Yolları Lokomotif Bakım ve Onarım tarihi binasının bulunduğu alan olduğu bilgisi doğru mudur?

3) Eğer doğru ise, Özel Eğitim Kampüs alanı olarak endüstriyel miras niteliği bulunan bu alanın özellikle seçilmesinin nedeni nedir?

4) Kdz. Ereğli ilçemizde yapımı devam eden özel eğitim kampüs alanının, “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescilli olan Devlet Demir Yolları Lokomotif Bakım ve Onarım tarihi binasının bulunduğu alan olduğu bilgisi doğru ise, bu tescil hangi kurumun başvurusu üzerine Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından kaldırılmıştır?

5) Tarihi binanın koruma tescil kararı hangi nedenlerle kaldırılmıştır?

6) Kdz. Ereğli’de yapımı devam eden Özel Eğitim Kampüsü’nün yapım ihalesini hangi şirket almıştır? Bu şirketin son 10 yılda İl Özel İdaresi’nden aldığı ihale sayısı kaçtır?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.