Dolar 32,4661
Euro 34,7174
Altın 2.436,60
BİST 9.894,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 15°C
Hafif Yağmurlu
Zonguldak
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Rahman Başkan “YERLİ KÖMÜR KULLANIMI ve İSTİHDAM”

Rahman Başkan “YERLİ KÖMÜR KULLANIMI ve İSTİHDAM”
26 Nisan 2023 18:56
435
A+
A-

YERLİ KÖMÜR KULLANIMI ve İSTİHDAM

 

TUİK tarafından sağlanan verilere göre 2022 yılında Türkiye’nin koklaşabilir kömür ithalatı 5,21 milyon mt (metrik ton) olarak gerçekleşmiştir. Bu ithalatın değeri 1,87 milyar USD seviyesinde olup, en büyük pay sahibi ülkeler Avustralya, ABD, Kanada, Kolombiya, Rusya olmuştur.

2023 yılı sonunda ERDEMİR’in devreye alacağı yeni yatırımı olan KOK bataryaları kapasitesi 800 bin ton seviyesinde olacaktır. Bu seviyede bir kapasitenin yerli kömür kullanımı ile yapılması, ithalatın düşürülmesi ve ihracatın yükseltilmesinde çok büyük bir katkı sağlayacağı açıktır.

Bu konuda, OYAK Üst Yönetim Kurulunun ve ERDEMİR yöneticilerinin hassasiyet göstermesi beklentimizdir.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak yerli kömür kullanımıyla ilgili çalışmalarımızı MYK Üyemiz, Milletvekili adayımız Murat Kotra Genel Merkezimize ve milletvekillerimiz aracılığıyla meclisimize iletmiştir. Zonguldak’ımızdan milletvekili olarak seçildiği takdirde bölgemiz ile ilgili sorunları bizzat ileterek, takipçisi olacaktır.

 

ABD tarafından Güney Kore çelik üreticisi POSCO’ya verilmesi planlanan kredinin ERDEMİR’e verilmesi hikayesini hepimiz bilmekteyiz. Kore savaşına gönderilen askerlerimizin kanıyla canıyla kurulmuş olan ERDEMİR 8,61 milyon ton kapasitesinde kalırken, aynı dönemde kurulan POSCO 43,12 milyon ton üretim gerçekleştirmiştir. (2019 verileri) Bu kapasite farkının ortaya çıkmasının gerekçeleri araştırılıp, sorunların ortadan kaldırılması ve ülkemizin lokomotifi olan güzide firmamız ERDEMİR’in de bu üretim kapasitelerine ulaşması sağlanmalıdır.

OYAK Vakfı çatısı altında faaliyetlerine devam eden ERDEMİR’in, yıl sonu bilanço rakamlarına bakıldığında büyük kazançlar elde ettiği görülmektedir. Bu kazançları yaparken şehit ve Gazilerimizin bize armağanı olan fabrikamıza da yatırımlarını hızlandırması ve en büyük paydaşlarından biri olan şehrimize ve bölge insanımıza da katkı sağlamalıdır.

 

ERDEMİR, 2006 yılında yapılan özelleştirme ile OYAK Vakfına devredilmiştir.

Fabrikanın personel alımı noktasında yıllardır takas sistemini tercih ettiği bilinmektedir. Bu usul ile personel alımlarının devam ettirilmesi konusunda bölge insanımızın beklentisi devam etmektedir.

Yaklaşık bir yıl önce personel alımı yapacağını söyleyen ERDEMİR, aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen tahmini 350 kişi gibi kısıtlı sayıda alım yapmıştır. Bahsi geçen 1000 civarında personel alımının tamamının ivedi bir şekilde yakın dönemde gerçekleşmesi temennimizdir.

6 Haziran 1995 yılında Zonguldak’tan ayrılan Karabük vilayetimizin sosyal, kültürel ve ekonomik anlamdaki hızlı ilerleyişi göz önünde bulundurularak, aynı modelin Zonguldak şehrinde de uygulanması gerekmektedir.

Bu konuyu açacak olursak; yaptığımız araştırmalar neticesinde KARDEMİR firmasında çalışacak olan işçisinden mühendisine kadar tüm personelin Karabük sınırları içinde hatırı sayılır bir süre ikamet etme zorunluluğu görülmektedir. Özetle Zonguldak bölgesinde ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan ERDEMİR, TTK, Termik Santraller ve asrın projelerinden biri olan FİLYOS VADİSİ projesinde istihdam edilecek olan personellerin Karabük’te olduğu gibi Zonguldak İl sınırları içinde ikamet etmiş olma zorunluluğu aranmalıdır.

 

Bölgemizdeki işçi alımlarında Zonguldak’ımızın çocuklarına öncelik verilerek en az 3 yıl ikamet etme şartı aranması, yeni işe alımlarda yaş sınırının 18 – 30 olması, taşeron işçilerimizin kadroya geçirilmesinin öncelikli olması ve taşeron işçilerimizin geçişinde yaş sınırının tamamen kaldırılması gerekmektedir.

 

Talep ettiğimiz bu model uygulandığı takdirde gurbette olan değerli hemşehrilerimizin bölgede istihdam edilip memleketlerine geri dönmesi sağlanacağı gibi göç sorunumuzun da ortadan kalkmasına katkı sağlayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.