Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Parçalı Bulutlu
Zonguldak
16°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 25°C
Çar 20°C

Ereğli’de ölümler 2 Ayda Pik Yaptı

Ereğli’de ölümler 2 Ayda Pik Yaptı
19 Aralık 2020 16:01 | Son Güncellenme: 19 Aralık 2020 16:19
1.289
A+
A-

Ereğli’ de ölümler 2 ayda PİK yaptı…

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde normalleşme sürecinin ardından vatandaşların Hijyen, Mesafe ve Maske kurallarına uymaması hem vakalarda hem de ölüm sayılarında ciddi artışa neden oldu. Ereğli’ de iki ayda ölüm sayısı PİK yaptı. Aralık ayının ilk 19 gününde Kasım ayı ölüm sayısının üstüne çıkması durumun ne kadar ciddi olduğunun göstergesi oldu.

Dünya ve Türkiye genelinde etkili olan Koronavirüs Pandemi Salgının Ereğli’ de Aralık ayında hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 76’yı buldu. Günlük vaka sayısının 200 ila 250 arasında değişirken, hastanelerde ki doluluk oranı yüzde yüze yaklaşmış durumda.

Mart ayında kendisini gösteren ve bu dönemlerde Ereğli’ de vaka sayılarının düşük olduğu listelerden elde edilirken, Normalleşme süreci ve Kurban bayramında iller arasında ki geçişlerin kısıtlanmaması vaka sayısının artmasında büyük rol oynadı.

Vatandaşların Normalleşme sürecinde kurallara uymaması, gerekli ikazları dinlememesi sonucu Hükümet’in yeni tedbirler almasına sebep oldu. Özellikle ilçenin büyük mahallelerinde Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında kızardığı görüldü.

KAYMAKAM ÇORUMLUOĞLU NE KADAR UYARDIYSA DA!…

Ereğli’ de gerek İç İşleri Bakanlığı gerekse de ilçe Hıfzıssıhha kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda yapılan denetimlere katılan Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, maske takmayan vatandaşların hepsine tutanak tutturmuş, hatta bir iş yeri sahibine kızarak ağzında ki maskeyi fırlatmıştı. Yapılan uyarılara rağmen vatandaşların maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaması ilçede ki vaka artışlarının en büyük sebebi oldu.

KARANTİNAYI İHLAL EDENLERİN DE PAYI ÇOK YÜKSEK…

Diğer yanda ilçede Koronavirüs testleri Pozitif çıkan ve evlerinde karantinada olması gereken vatandaşların, sokağa çıkarak alış veriş yapması, su ve elektrik paralarını ödemek için vezne de kuyruğa girmesi de dikkatlerden kaçmadı. Resmi kurum-kuruluşlarla birlikte alış veriş merkezlerinde uygulanmaya başlanan HES sorgusuna takılan bu vatandaşların sorumsuzlukları vaka sayısının artmasında yüksek pay sahip olduğu görülüyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Koronavirüs Salgınının da en büyük emeği veren sağlık çalışanları da Koronavirüse yakalandı. Bir çok sağlık çalışanı hayatını kaybederken, bazılar da hastalığı ağır geçirerek sağlıklarına kavuşmayı bekliyor. İlçede ki Özel ve Devlet hastanelerinde Yoğun bakım başta olmak üzere KOVİD-19 servisinde çalışan sağlık görevlilerinin hastalığa yakalandıkları gözlendi.

VATANDAŞLAR UYARILARI DİKKATE ALMIYOR…

İlçede kurulan ekipler sokaklarda pazarda ve alış veriş merkezi gibi kalabalık alanlarda yaptıkları denetimlerde zaman zaman vatandaşların tepkisi ile karşılaşıyor. Görevliler maskeyi koluna takan ya da çenesinin altına indiren vatandaşları uyarırken, vatandaşların ‘Maskeyi takınca nefes alamıyorum’ ya da ‘Maskeyi takmak bana anlamsız geliyor’ sözleri ile karşılaşıyor. Uyarıya rağmen maskesini takmayan kişilere tutanak tutmak isteyen görevliler vatandaşların tepkisi ile karşılaşıyor.

YETKİLİLER HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ UYARIYOR…

Hükümet tarafından son günlerde alınan tedbir kararlarına bazı kesimlerden tepki gelirken, alınan kararların bugüne kadar kurallara uyulmamasından kaynaklı olduğunu ise kabullenmek istemiyorlar. Vaka sayılarının artmasında ki en büyük etken olan 3 kurala uyulmaması, kafe ve diğer ortamlarda sosyal mesafe kurallarının ihlal edilmesi, maske takılmaması, hijyen kuralına uyulmaması vaka sayılarının artmasına sebep oldu.

ÖLÜMLER İKİ AYDA PİK YAPTI…

Korona Virüs kaynaklı ilk vefatın yaşandığı 16 Nisan 2020 tarihinden bu yana 157 kişinin Korona Virüs nedeniyle hayatını kaybettiği Ereğli’de son 2 haftada günlük vaka sayısı ve yayılım hızı düşerken vefat sayısındaki artış dikkat çekiyor. 16 Nisan tarihinden bu yana Nisan ayı içindeki 4 vefat sonrası, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Korona Virüs kaynaklı vefatın yaşanmadığı Ereğli’de Eylül ve Ekim aylarında 13’er vefatla 26 ölüm olayı gerçekleşmiş, Kasım ayında ise Korona Virüs kaynaklı 51 vefat yaşanmıştı. Kasım ayında yaşanan 51 vefatla Kasım ayı sonunda 81’çıkan ilçedeki toplam vefat sayısı Aralık ayının ilk 19 gününde yaşanan 76 vefatla 157’ye yükseldi.

EN ÇOK 70-79 YAŞ ARALIĞI !.

İlçede yaşanan Korona kaynaklı vefatların yaş aralıklarına bakıldığında en çok 55 vefatla 70-79 yaş aralığındaki kişilerin hayatını kaybettiği dikkat çekiyor. 39 yaşında 2 bayanın hayatını kaybettiği ve bu ölümlerin ilçede yaşanan en genç yaşta ölümler olarak kayıtlara geçtiği Ereğli’de, yaşları 40-49 arasında değişen 8, 50-59 arasında 14, 60-69 arasında 38, 80-89 arasında ise 35 kişi hayatını kaybetti. Yaşları 90-95 arasında olan 5 kişinin de vefatı kayıtlara bulaşıcı hastalık olarak geçti.

ALINAN ÖNLEMLER ETKİLİ OLDU…

Diğer yandan Hükümet tarafından Koronavirüs salgınına karşı son alınan önlemler etkisini gösterdi. Hafta için Saat 21.00’ den sonra sokağa çıkma yasağı, Hafta sonu sokağa çıkma yasağı, restoranların ve diğer işletmelerin müşteri almaması sonrasında Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında ki yoğunluğun da azaldığı gözlendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.