Çevrimiçi Yorumlar Nedeniyle Gözaltılar: Birleşik Krallık Zirvede, Türkiye Orta Sıralarda
Sosyal medya platformu X’te paylaşılan ve dünya genelinde çevrimiçi yorumlar nedeniyle yapılan gözaltı sayılarını gösteren bir tablo, ülkeler arasındaki farkları ortaya koydu. Paylaşım, X’in sahibi Elon Musk’ın da alıntılamasıyla gündem oldu.
Paylaşılan verilere göre, çevrimiçi paylaşımlar nedeniyle en fazla gözaltı yapılan ülke Birleşik Krallık oldu. İngiltere’de bu kapsamda 12 bini aşkın gözaltı işlemi gerçekleştirildiği belirtildi. Birleşik Krallık’ı sırasıyla Belarus (6.200+), Almanya (3.500+) ve Çin (yaklaşık 1.500) izledi.

Türkiye’nin Sıralamadaki Yeri
Aynı tabloda Türkiye yaklaşık 500 gözaltı ile orta sıralarda yer aldı. Türkiye’nin ardından Rusya, Polonya, Tayland, Brezilya, Suriye, Hindistan, İran ve Fransa geldi.
Veriler, çevrimiçi yorumlar nedeniyle yapılan gözaltıların yalnızca otoriter rejimler olarak tanımlanan ülkelerle sınırlı olmadığını, Batı Avrupa ülkelerinde de yüksek rakamlara ulaştığını gösterdi.
Uluslararası Tartışma
Söz konusu tablo, ifade özgürlüğü ve dijital alanlardaki hukuki uygulamalara ilişkin uluslararası tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Özellikle Birleşik Krallık’ın listede ilk sırada yer alması dikkat çekti.
Paylaşım, sosyal medyada kısa sürede geniş yankı uyandırırken, ülkelerin çevrimiçi ifade özgürlüğü politikaları ve yasal uygulamaları bir kez daha tartışma konusu oldu.










