“BU ŞEHİRDE NEDEN KONSER VE TİYATRO OLMUYOR DEMEYİN!”
Kültür sanat etkinliklerinde “protokol” tartışması: Organizasyon yetkilisinden dikkat çeken açıklama

Şehirde konser ve tiyatro etkinliklerinin geleceği tartışma konusu oldu. Bir organizasyon yetkilisinin yaptığı açıklamada, etkinliklerin gerçekleştirildiği bir salonda protokol kapsamında bilet ve koltuk talep edildiği öne sürüldü. Açıklamada, söz konusu taleplerin organizasyon sürecinde sorunlara yol açtığı ve kültür sanat faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından kaygı yarattığı ifade edildi.
Şehrin sosyal ve kültürel yaşamına katkı sağlamak amacıyla yapıldığı belirtilen salonun kullanımıyla ilgili iddialar, kamuya emanet edilen kültür alanlarının işletilmesi ve organizatörlerin çalışma koşulları konusunu yeniden gündeme taşıdı.
PROTOKOL TALEPLERİYLE İLGİLİ İDDİALAR
Organizasyon yetkilisinin açıklamasına göre, salonun kullanımına ilişkin görüşmelerde önce 50 bilet, ardından sahne önündeki koltuklar ve farklı oturma düzenleri üzerinden talepler gündeme geldi. Açıklamada, görüşmeler sırasında bu taleplerin kabul edilebilir olmadığı yönünde değerlendirmeler yapıldığı, buna rağmen bilet sayısına ilişkin görüşmelerin sürdüğü ileri sürüldü.
Aynı açıklamada, son aşamada 15 kişilik bir kontenjanın sözleşmeye yazılacağının ifade edildiği iddia edildi.
Organizasyon yetkilisi ayrıca, yaklaşık bir yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklerde resmî protokol üyelerinin salona katılım göstermediğini, buna karşılık kurum yöneticisinin yakın çevresinden kişilerin etkinliklere katıldığını öne sürdü.
Söz konusu iddialar henüz bağımsız biçimde doğrulanmış değildir. Yaşananların tüm yönleriyle anlaşılabilmesi için ilgili sözleşme hükümlerinin, varsa yazılı taleplerin ve kurum yönetiminin açıklamasının değerlendirilmesi önem taşıyor.
“ETKİNLİKLERİMİZİ KİŞİSEL DAVETLER İÇİN YAPMIYORUZ”
Organizasyon yetkilisi Atakan Coşkun, açıklamasında tiyatro ve konser etkinliklerinin kendileri açısından bir geçim kaynağı olduğunu vurgulayarak, organizatörlerin emeğinin ve ekonomik sürdürülebilirliğinin gözetilmesi gerektiğini ifade etti.
Yetkili, mevcut koşulların devam etmesi hâlinde şehirdeki kış etkinliklerine ara vermek zorunda kalabileceklerini belirtti.
İşte organizasyon yetkilisinin kamuoyuyla paylaştığı açıklama:
—
BU ŞEHİRDE NEDEN KONSER VE TİYATRO OLMUYOR DEMEYIN
BİR SÜRE SONRA BU ŞEHİRDE KIŞ ETKİNLİKLERİNE ARA VERMEK DURUMUNDA KALACAĞİZ
Bağış’cı Salon yapmış… Şehrin sosyal ve kültürel yaşamına katkı sağlamasını istemiş. Devlet kurumlarından birine emanet etmiş. Kurum müdürü de protokol adı altında ilk etapta 50 biletin pazarlığını yapıyor. Böyle bir şeyin mümkün olmadığı kendisine söyleniyor. O zaman sahne önü ilk 2 sırayı bize ver diyor. İstediği sıralar 40 bilete tekabül ediyor. Şehirde böyle bir protokol sayısının olmadığı, şehrin protokolünün bilindiği kendisine söyleniyor. O zaman ilk sıra ve arkasında ki orta sıra diyor. Bununda kabul edilebilir olmadığı kendisine söyleniyor. Fakat kendisi sayılar konusunda pazarlık yapmaya devam ediyor. İkna etmek içinde eşinin, dostunun olduğunu, iş adamı tanıdıklarının olduğunu, kendisinin ve kurumunun bu isimler ile ilişkilerinin olduğunu ve onları davet etmesi gerektiğini söylüyor. Bu durum gerekli merciler ile görüşülüyor. Gerekli merciler şehrin protokolü 3 kişidir. 3 kişi boş yer bırakın yeter diyor. Buna rağmen sayı konusunu pazarlık konusu yapmaya devam eden müdür; en sonunda yeter ben 15 diyorum böyle olacak sözleşmeyede yazıyorum diyor.
1 yıl boyunca yaptığımız etkinliklere protokol salona gelmiyor. Peki kim geliyor? Ailesi, dostları, iş adamı arkadaşları, öğretmen arkadasları. Devletin işletmesi için emanet ettiği salon, müdürün organizatörlerin ve yapımcıların üzerinden show yapma alanına dönüşüyor.
Sayın müdür bizler sizin için, sizin arkadaşlarınız için, sizin çıkar ilişkileriniz için etkinlikler yapmıyoruz. Bizler bu yaptığımız tiyatro ve konser etkinlikleriyle yaşamımızı sürdürüyor, hayatımızı kazanıyoruz.
Yıllardır bir çok kurum ve idareci ile uyum içerisinde çalıştığımız bu salonda. Hiç bir yönetici; eşi, dostu, ailesi ve yakınları için bize dayatmalar yapmadı.
Bizler emeğimizi size peşkeş çekmiyoruz, çekmeyeceğiz….
KURUM YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Ortaya atılan iddialar, yanıtlanması gereken bazı soruları da beraberinde getiriyor:
– Etkinlikler için protokol kontenjanı belirlenmesine ilişkin yazılı bir düzenleme veya sözleşme hükmü bulunuyor mu?
– Organizasyon yetkilisinin sözünü ettiği bilet ve koltuk talepleri hangi gerekçeyle gündeme geldi?
– İddia edilen talepler kurumun resmî uygulamasını mı, yoksa bireysel bir yaklaşımı mı yansıtıyor?
– Taraflar arasındaki sözleşme ve salon kullanım koşulları, organizatörlerin ekonomik haklarını nasıl koruyor?
Bu soruların yanıtlanması, tartışmanın kişisel değerlendirmelerin ötesinde, somut bilgi ve belgeler çerçevesinde ele alınmasına katkı sağlayacaktır.
AKGÜN HABER olarak, konunun açıklığa kavuşması için ilgili kurum yönetiminin görüşüne de yer vermeye hazırız. İddiaların doğruluğunun ortaya konulabilmesi için tarafların açıklamaları ve varsa ilgili belgeler birlikte değerlendirilmelidir.
Şehrin kültür ve sanat hayatının devamlılığı, hem vatandaşlar hem de bu alanda emek veren sanatçılar ve organizatörler açısından önem taşıyor. Tartışmanın açıklığa kavuşması ve benzer sorunların yaşanmaması için şeffaflık, karşılıklı iletişim ve açık kurallar belirleyici olacaktır.












