Dolar 32,5762
Euro 34,9963
Altın 2.463,44
BİST 9.886,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 15°C
Hafif Yağmurlu
Zonguldak
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZONGULDAK’TA…

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZONGULDAK’TA…
14 Haziran 2022 08:03 | Son Güncellenme: 14 Haziran 2022 16:08
477
A+
A-

– CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZONGULDAK’TA…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde denizden karaya çıkartılacak doğalgaz için “Karadeniz gazı denize ilk boru indirme ve kaynak töreni” düzenlendi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Hollanda’dan getirdiği Castoro 10 boru döşeme platform gemisinin 176’ncı km boru döşeme işleminin ilk kaynağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

 

Uçakla Çaycuma Havaalanı’na inen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki bakanlar ile birlikte 176 km açıkta ilk boru indirme ve kaynak törenini gerçekleştirdi. 540 milyar metreküp doğalgazı denizden karaya çıkartma töreni Türkiye’de ve Zonguldak‘ta büyük sevinç yarattı.

“TRAKYA BÖLGEMİZİN TAMAMINDAN DAHA FAZLA BİR ALANI TARAMIŞ OLDU”

Törende ilk olarak konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugüne kadar her bir detayı büyük bir titizlikle takip eden başta Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği ile bu günlere geldik. Tarihe geçecek 2 bin 200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla burada dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemini inşa ediyoruz. Elbette bu son olmayacak. Bugüne kadar Karadeniz’de 26 bin 400 kilometrekarelik bir alanda sismik veri topladık. Başka bir ifadeyle Trakya bölgemizin tamamından daha fazla bir alanı taramış oldu. Buralardan elde ettiğimiz verilerle yeni arama kuyuları açmayı planlıyoruz.

“FİLYOS’TA DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜHENDİSLİK İŞLERİNDEN BİRİ YÜKSELİYOR”

Sakarya gaz sahasında teknolojinin en ileri imkânlarının kullanıldığını ifade eden Fatih Dönmez, bu teknolojinin ilk kez deniz operasyonunda kullanıldığını belirtti. Bakan Dönmez; “Yavuz Sondaj Gemimiz tarafından deniz tabanına indirildi. Karadeniz’de açtığımız 10 kuyunun üretime hazırlanması için ilk adım olan Kuyubaşı Vanaları ikisini deniz tabanına da yerleştirdik. 3. kuyubaşı bandımızı Türkali 5 Kuyusu’na önümüzdeki haftalarda yerleştireceğiz. Geriye kalan işlemini yapacak gemi geçtiğimiz hafta Filyos Limanı’na ulaştı. Deniz tabanına sereceğimiz 35 bin borunun üretimi tamamlandı ve yüzde 95 sevkiyatı da bitmiş oldu. Filyos’ta dünyanın en büyük mühendislik işlerinden biri yükseliyor. Bugüne kadar sahaya 5 bin 500 adet fora kazık ve 29 bin 100 adet drenaj kolunu yerleştirdik. Bu tam 61 kamyonun alana taş taşıması anlamına geliyor. Toplamda 1600 km uzunluğunda bir zemin çalışması yürütüyoruz ki bu rakam İzmir ile Kars arasındaki kuş uçuşu mesafeye denk geliyor. Ayrıca karada gazın ulusal üretim şebekesine aktarılması için çalışmalarımızı da iki etapta sürdürüyoruz. Batı Karadeniz doğalgaz boru hattı az bir kısmını inşa ediyoruz. Ölçüm istasyonunu İnşallah kasım ayı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Böylece karaya çıkan doğalgazı bir gaz ölçüm istasyonu ve 211 kilometrelik boru hattıyla ulusal eğitim şebekesine aktaracağız yapılan çalışmalarla Sakarya Gaz Sahası’ndan ilk etapta günlük 10 milyon metreküp, 2 etapta günlük 40 milyon metreküp doğalgazı ulaşacağız. Sakarya gaz sahası Türkiye’nin geleceği o zaman bir yerde köprüsü olacak. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin üzerinde yükseleceği sağlam bir temeli hep birlikte inşa edeceğiz. Bu temel gece gündüz demeden büyük bir aşkla, büyük bir fedakarlıkta ter döken bütün çalışanlarımız sayesinde olacak.” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK BİR MİRAS BIRAKMAK İSTEYENLER TÜRKİYE’NİN YARINLARI İÇİN BURADA CANLA, BAŞLA MÜCADELE EDİYOR”

Sakarya Gaz Sahası’nın keşfi ile yurt dışında görev yapan 100’den fazla vatandaşın projede yer almak için Türkiye’ye döndüğünü belirten Bakan Dönmez, beyin göçünü tersine çevirdiklerini söyledi. Bakan Dönmez, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Gençlerimizin Umutları ve hayalleri üzerinden kirli bir siyaset yürütenlere inat Türkiye’nin geleceğine büyük bir miras bırakmak isteyenler Türkiye’nin yarınları için burada canla, başla mücadele ediyor. Keşfimizin ilk gününden bu yana desteklerine hiçbir zaman esirgemeyen Sayın cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyor, Türkiye’nin enerji bağımsızlığını mimarları gece gündüz demeden daha da büyük bir özveriyle çalışan yöneticilerimize mühendislerimize ve işçilerimize teşekkür ediyoruz.”

“KASIM AYININ İLK HAFTALARINDA TAMAMLIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı açıklamalarda, iki yıl önce açıkladıkları müjdede yerli gazın 2023’te milletin hizmetine sunulacağını belirttiklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Aradan geçen zaman zarfında gerçekten yoğun bir mesai ürün Fatih’in keşfinin ardından Yavuz ve Kanuni Sondaj gemilerimizde Karadeniz’e intikal etti. Bu gemilerimiz Fatih’in açtığı sondaj kuyuların alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştirdiler. Deniz tabanı etüt çalışmalarını bitirirken teslimatı uzun sürecek ekipmanların siparişlerini de verdik. Teslimatları almaya başladı. Geçen yıl temelini attığımız doğalgaz işleme teslimimizin inşası süratle devam ediyor. Yavuz Sondaj Gemimiz, açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek. Kuyubaşı vanalarını ve kuyu içi akıllı, para sistemlerini yerleştiriyor. Geçtiğimiz hafta sığ deniz kısmına doğru serimi ve montajını yapacak gemi Türkiye’ye ulaştı. Bugün bismillah diyerek ilk konuları size indiriyor. Ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Deniz tarafında da inşallah ilk kaynağı önümüzdeki ay vuracağız. Derin denizde inşa edeceğimiz boru hattıyla eş zamanlı olarak doğalgazı milli iletim şebekemize taşıyacak. Karadaki 211 kilometrelik boru hattının yapımına da başlıyoruz. Gaz karaya gelince işlenecek. Ayrıştırma işlemleri yapıldıktan sonra belirli bir basınçla milli doğalgaz iletim sistemimize aktarılacak. Bu projenin ilk etabında doğalgaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz gaz ölçüm istasyonunu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz doğalgaz boru hattı faz biri inşa ediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı Kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz.” dedi.

“KİMİ ZAMAN ‘İSTEMEZÜK’ÇÜ MUHALEFET ANLAYIŞIYLA MÜCADELE ETTİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılının birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğalgazı milli iletim sistemine aktarmış olacaklarını ifade ederek; “Türkiye’nin son 20 yılda elde ettiği her kazanımın gerisinde tıpkı burada olduğu gibi çok büyük bir emek, sabır ve gayret vardır. Kimi zaman bürokratik oligarşiyle, kimi zaman vesayet odaklarıyla, kimi zaman ‘istemezük’çü muhalefet anlayışıyla mücadele ettik ama her seferinde ya bir yol bularak ya da bir yol açarak milletimizi eserlere kavuşturduk. Ülkemizin enerji potansiyelini kullanarak bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulma niyetimizi ilk açıkladığımızda birileri bundan rahatsız oldu. Yurt dışındaki malum odaklardan önce en büyük tepkiyi maalesef içimizdeki muhalefet partileri gösterdi. Bizi maceraperest olmakla suçladılar. Sismik arama ve sondaj faaliyetlerimize Rumların tezleriyle karşı çıktılar.” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZI KORUMAK İÇİN DESTEK MEKANİZMALARINI DEVREYE ALDIK”

Doğalgaz keşfi ile Türkiye’nin bölgedeki stratejik öneminin arttığını ifade eden Cumhurbaşknı Recep Tayyip Erdoğan, “İşte bugün o dirayetçi duruşumuzun ve sabrımızın meyvelerini topluyoruz. Bölgemizde yaşanan son gelişmeler Türkiye’nin Karadeniz’de yaptığı bu keşfin stratejik önemini daha da arttırmıştır. Rusya ile Ukrayna arasında başlayan sıcak çatışmalarla birlikte tüm dünyada petrol ve gaz fiyatları tarihi zirvelerine ulaştı. Sadece gaz ithal eden ülkeler değil bu fahiş fiyat artışlarında hidrokarbon üreticisi ülkelerde olumsuz etkilendi. Mesela dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan Amerika’da fiyatlar kimi eyaletlerde üç katına varan oranlarda yükseldi. Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyona da yansıdı. Gelişmiş ülkelerde enflasyon oranları son 40 yılın en yüksek seviyelerine çıkmıştır. Şu an küresel ekonominin temel sorunu sürdürülebilir ve güvenilir bir şekilde enflasyonu dizginlemektedir. Biz de ülke olarak fiyatların küresel ölçekte bu denli arttığı bir dönemde vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarını devreye aldık.” dedi.

“ÜLKEMİZİN POTANSİYELİNİ TAM MANASIYLA ORTAYA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatında yüzde 75’e varan düzeyde sübvansiyon sağlandığını aktaran Erdoğan, “Halen de belirli bir oranda sübvansiyona devam ediyoruz. Ayrıca küresel riskleri minimalize etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Enerjisi de bir taraftan tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirirken diğer taraftan da ülkemizin potansiyelini tam manasıyla ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi.

DÖRDÜNCÜ GEMİNİN ADI ‘ABDULHAMİD HAN’

Sondaj çalışmalarını devlet olarak kendi imkanları ile yürütme kararı aldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu amaçla şimdiye kadar 3 adet sondaj gemisiyle 2 adet sismik araştırma gemimizi envanterimize kattık ve sondaj gemilerimizi son dönemde attığımız bir adımla dörde çıkardı. Kendi sondaj filosuna sahip, dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline geldik. Bu bölgede Sultan Abdülhamit yapmış olduğu çalışmalarla özellikle sismik araştırma, sondaj çalışmalarıyla bir döneme aslında ismini vermiş. Dedik ki bu geminin adını Abdülhamit Han olarak belirlediğimizi açıklayalım. İnşallah bu gemimizin de göreve başlamasıyla çalışmaları çok daha hızlı şekilde gerçekleştireceğiz. Biz enerjiyi bir gerilim ve çatışma alanı değil, bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde yürüttüğümüz temasların müspet neticelerini hep birlikte görmeye başlayacağız. Türkiye’yi, enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapıncaya dek mücadelemize çok yönlü şekilde devam edeceğiz. Karadeniz’deki keşifle birlikte milletimiz 1. Dünya Savaşı’nın sebep olduğu büyük bir travmadan kurtulmuştur. 2023’ün ilk çeyreğinden itibaren doğal gazın hanelerde kullanılmaya başlanmasıyla önemli bir psikolojik eşik daha aşılmış olacaktır.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Bartın Valisi Nurtaç Aslan, Karabük Valisi Fuat Gürel, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, İl Jandarma Komutanı Albay Cezmi Yalınkılıç, Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Varol Demirköse, çok sayıda bürokrat ve sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.