Dolar 32,3577
Euro 34,9584
Altın 2.325,14
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 20°C
Az Bulutlu
Zonguldak
20°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 16°C

Doktor Mehmet Yaman son günlerde artan kalp krizi sonucu ölümleri sebeplerini açıkladı.

Doktor Mehmet Yaman son günlerde artan kalp krizi sonucu ölümleri sebeplerini açıkladı.
3 Haziran 2022 16:02
868
A+
A-

Karadeniz Ereğli Özel Echomar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doçent Doktor Mehmet Yaman son günlerde artan kalp krizi sonucu ölümleri sebeplerini açıkladı.

 

Özel Echomar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doçent Doktor Mehmet Yaman, son günlerde artış gösteren Kalp krizi ve buna bağlı ölümlerin sebepleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Yaman, dünyada en sık ölüm nedenlerinin başında kalp krizinin geldiğini ifade etti. Stres, düzensiz uyku, dengesiz beslenme gibi etkenlerin başta geldiği kalp krizi yaşının 30’lara kadar düştüğünü ifade eden Yaman “Bildiğimiz gibi dünyada en sık ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıkları gelmektedir. Bununda en sık nedeni kalp krizi ve kalp krizi sonrası gelişen kalp yetmezliği ve benzeri durumlar ölümlerin en sık nedenlerinin başında gelmektedir. Günümüz yaşam koşulları, beslenme şekilleri, mevcut emosyonel stres ve doğal yaşamdan uzaklaşmanın getirdiği bu ve birçok nedenin başını çektiği özelliklede sedanter yaşam, immobil yaşam, bilgisayar çağı bu tür nedenlerden dolayı da artık kalp krizi geçirme yaşı 25’lere 30’lara kadar inmiş bulunmakta. Burada ki en önemli faktörlerin başında günümüzde kalp yaşı ya da kalp hastalığı yaşının bu kadar genç yaşlara inmesin en büyük nedeni beslenme şekilleri, var olan stres kaynaklarının artması ve de en önemlisi sanayileşmeden dolayı insanların immobil olması yani sedanter bir hayat yaşamış olmalarıdır. Bunların önüne geçmenin en iyi yolu mevcut yaşam koşullarını yani yaşam tarzı değişikliğini yapmak lazım, yaşam tarzı değişikliğinden kastımız şu yürümüyorsanız yürüyün, sigara içiyorsanız bırakın, immobil bir hayatınız varsa daha mobil bir hayata çevirin, doğal yaşama katılın ve beslenme şeklinizi mutlaka ve mutlaka değiştirin, katı yağlardan uzak durmak lazım. Genç yaşta kalp krizlerinin görünmesinin en sık sebebi bu üçüdür. Burada ikinci unutulmaması gereken tabi ki biz bunlara müdahil olabildiklerimizi, değiştirebildiğimiz yaşam tarzı değişikliğini yapmamız lazım. Bunların yanında özellikle ailesinde kalp krizi geçiren, ailesinde kalp krizi hikayesi olan, genç yaşta kalp krizi hikayesi olan hastaların 35 yaşından itibaren herhangi bir şikayetleri yoksa dahi mutlaka senede bir kere kardiyolojiye görünmeleri gerekmektedir. Hele de bunlar sigara içen erkek, sigara içen bayan ise mutlaka daha genç yaşlarda kardiyolojide ki rutin muayenelerini, yıllık efor testlerini, EKG’lerini ve EKO testlerini yaptırmaları gerekmektedir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.