Dolar 32,5864
Euro 34,8068
Altın 2.504,97
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Yağmurlu
Zonguldak
16°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 23°C

Ereğli’den Görüldü Ve Heyacan Yarattı

Ereğli’den Görüldü Ve Heyacan Yarattı
25 Ekim 2022 15:57 | Son Güncellenme: 25 Ekim 2022 17:59
385
A+
A-

Onlarca ülkede gözlemlenen “Parçalı Güneş Tutulması” Türkiye’de de etkili oldu.

Kdz. Ereğli’de bazı vatandaşlar kaynak camıyla tutulmayı izlerken, maksimum seviyeye ulaştığı an güneşin yüzde 45’i ay tarafından gölgelendi.

16 buçuk sene aranın ardından kısmi de olsa ülkemizde Güneş Tutulması etkili oldu.
Bugün 12.30 – 15.00 saatleri arasında gökyüzündeki şölen, Türkiye’nin tamamından değişken oranlarda gözlemlendi.

Doğu Karadeniz dışında hava genelde az bulutlu ve açıktı. Batıdan doğuya gidildikçe gölgelenme oranı artarken, yurdumuzda güneşin yüzde 38 ile yüzde 52’si ay tarafından kapatıldı. Tutulma en fazla oranda Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da etkili oldu.


Batı Karadeniz’de, tutulmanın maksimuma ulaştığı saat 13.37’de gölgelenme oranı yaklaşık 2 dakika boyunca yüzde 45’e ulaşarak kendini hissettirdi, hava bulutlanmış gibi oldu.

Uzmanlar, kesinlikle çıplak göz veya güneş gözlüğüyle bakılmaması uyarısında bulunmuştu. Kdz. Ereğli ilçesinde bazı vatandaşlar kaynak camı ile tutulmayı rahatça izledi.
Bundan önce, 29 Mart 2006 ve 11 Ağustos 1999 yılında yaşanan ‘Tam Tutulma’ yurdun birçok yerinde gün ortasında akşam-gece görünümüne neden olmuştu. O tarihlerde de Zonguldak ve ilçelerinde alacakaranlık yaşanmış, ayın büyük bölümü güneşi kapatsa da oran yüzde 100’e ulaşamamıştı.

DEPREM SÖYLENTİLERİ…
Sosyal medyada haftalardır bu tutulmanın büyük depremleri tetikleyebileceği şeklinde yorumlar dönüyor. Hatırlanacağı üzere 11 Ağustos’ta yaşanan tam tutulmadan 5 buçuk gün sonra Gölcük-Kocaeli merkezli 7,6 büyüklüğünde Doğu Marmara depremi yaşanmıştı. Ancak birçok uzman, Güneş ve Ay tutulmalarının çekim güçlerinin yetersiz olması sebebiyle depremleri tetikleyemeyeceğine inanıyor. Yerbilimciler bu konuyla ilgili kanıtlanmış bir bilgi olmaması sebebiyle, büyük deprem söylemlerine itibar edilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, yurdumuzun deprem ülkesi olduğunu hatırlatıyorlar.

8 YIL SONRA TAM TUTULMA YAŞANACAK


Bundan sonraki Türkiye’den gözlemlenecek Güneş Tutulması’nın, tam tutulma şeklinde 1 Haziran 2030 tarihinde sabah saatlerinde etkili olacağı belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.