Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Az Bulutlu
Zonguldak
16°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 16°C
Per 17°C

Eylem Vekil Önergeler Verdi

Eylem Vekil Önergeler Verdi
13 Ağustos 2023 17:02
457
A+
A-
Sel, su baskını ve taşkınlara ilişkin iki farklı bakanlığa görev alanlarına ilişkin önergeler verdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının arından sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış Zonguldak, Bartın,Karabük başta olmak üzere birçok kentimizi vurdu.
Etkili olan sağanak yağış nedeniyle Karabük-Zonguldak Zonguldak Ereğli karayolunda heyelanlar meydana geldi.
Sel felaketinden en çok etkilenen Kdz. Ereğli ilçemiz Çaylıoğlu bölgemizde kuvvetli yağış nedeniyle maddi hasar meydana geldi.
Kdz Ereğli Subaşı, Bölücek bölgelerinde , Kozlu ,Devrek ve Gökçebey ilçelerimizde ve daha bir çok köyümüzde, beldelerimizde ciddi maddi hasarlar olduğu bilgisi tarafımıza ulaştı.
Bölgedeki keşif çalışmalarına katıldık, vatandaşımızın yanında olduk, sorunları yerinde tespit ettik. Bölgelerimize hala ziyaretlerimize devam ediyoruz. Dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ ERTUĞRUL, Zonguldak’da geçtiğimiz haftalarda kuvvetli yağış sonrası yaşanan sel, su baskını ve taşkınlara ilişkin iki farklı bakanlığa görev alanlarına ilişkin önergeler verdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının arından sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış Zonguldak, Bartın,Karabük başta olmak üzere birçok kentimizi vurdu. Etkili olan sağanak yağış nedeniyle Karabük-Zonguldak Zonguldak Ereğli karayolunda heyelanlar meydana geldi. Sel felaketinden en çok etkilenen Kdz. Ereğli ilçemiz Çaylıoğlu bölgemizde kuvvetli yağış nedeniyle maddi hasar meydana geldi. Kdz Ereğli Subaşı, Bölücekbölgelerinde , Kozlu ,Devrek ve Gökçebey ilçelerimizde ve daha bir çok köyümüzde, beldelerimizde ciddi maddi hasarlar olduğu bilgisi tarafımıza ulaştı. Bölgedeki keşif çalışmalarına katıldık, vatandaşımızın yanında olduk, sorunları yerinde tespit ettik. Bölgelerimize hala ziyaretlerimize devam ediyoruz. Dedi.
Milletvekili Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul sel ödenekleri, Zonguldak – Karabük tren yolu hattı, altyapı, tamir, onarım ve güçlendirme çalışmalarıbaşlıklarıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verdiği önergede şu ifadelere yer verildi.
“Zonguldak Merkez ve çevre ilçelerinde 8-9 Temmuz 2023 tarihlerinde etkili olan yoğun sağanak yağışların sel felaketine dönüşmesi sonucunda bölge halkı maddi kayıplar yaşamıştır. Zonguldak – Ankara yolu sağanak nedeniyle, Zonguldak – İstanbul yolu da heyelan sebebiyle ulaşıma kapatılmıştır. Bugün itibariyle heyetimizce yerinde yapılan keşiflerde can kaybı olmadığı ancak ev ve işyerlerinde su basmasından kaynaklı maddi hasarlar meydana geldiği tespit edilmiştir. Trafo merkezlerinin de su altında kalmasıyla birlikte Çaycuma, Gökçebey, Devrek ve Kdz. Ereğli’nin bir kısmına geçici süreliğine enerji verilememiştir.
İlçelerde metrekareye düşen yağış miktarı şu şekildedir; Çaycuma 173,2 mm, Zonguldak merkez 159 mm, Gökçebey 147,2 mm, Devrek 130 mm, Ereğli 129,8 mm, Kozlu 113,6 mm, Alaplı 89 mm, Kilimli 87 mm.
Kuvvetli yağışla debisi yükselen Üzülmez Deresi’nin denize sürüklediği atıklar Zonguldak Limanı’nda toplanmıştır. Çok sayıda plastik şişe, cam şişe, ağaç ve odun parçası ile çeşitli atıklar dalgaların etkisiyle sahil şeridinde kirliliğe neden olmuştur. Dereden akan çamurlu suyun da denizin rengini değiştirdiği gözlemlenmiştir.
Yağışlardan en çok etkilenen Zonguldak ilimiz Devrek ilçesi Karşıyaka Mahallesi’nde Çomaklar Deresi’nin taşmasıyla ev ve işyerlerinde, işyerlerinin depoları olarak kullanılan alanlarda su basmasından kaynaklı maddi hasar olduğu görülmüştür. Aynı zamanda yine Devrek İlçesi’nde selden etkilenerek suya kapılan araçlar olduğu bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Suyun yüksekliği evlerin giriş katlarına kadar çıktığı bu nedenle de büyük zarara sebebiyet verdiği görülmüştür.
Devrek ilçesinde Devlet Hastanesi’nde ve Gökçebey İlçesi Devlet Hastanesi’nde  su baskını yaşandığından acil servisler kısa süreliğine devre dışı kalmıştır.
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında yine bölgemizde sel felaketi yaşanmış ve bir çok ev, işyeri, tarım alanı hasar görmüştür. Bölgemizin coğrafi yapısı nedeniyle bölge halkı seller, su baskınları ve taşkın riskiyle yaşamaya alışmıştır. Ancak her yıl yoğun yağış yaşanan her dönemde bu yağışların bir felakete dönüşmesi ve maddi manevi kayıplara yol açması bölge halkını son derece yıpratmıştır.
Bu çerçevede;
8-9 Temmuz 2023 tarihlerinde Batı Karadeniz’de Zonguldak ilimizi de içine alan 10 ili etkisi altına alan yoğun sağanak yağış sonrasında yaşanan sel felaketi dolayısıyla; Zonguldak ve ilçelerinde toplam maddi zarar ne kadardır?
Sel felaketi sonucu, Zonguldak – Ankara yolu sağanak nedeniyle, Zonguldak – İstanbul yolu da heyelan sebebiyle ulaşıma kapatılmıştır. Bununla beraber bir çok köy yolu da ulaşıma kapanmıştır. Köprülerde çökmeler yaşanmıştır. Bu zararların büyüklüğü ne kadardır? Zararların karşılanması için ne kadar ödenek ayrılmıştır?
Yaşadığımız sel felaketi sonucunda Zonguldak – Karabük tren yolu hattının Çaycuma-SaltukovaAkyamaç mevkiindeki tren raylarının altında toprak kayması meydana gelmiştir. Bu durum, oradan geçmekte olan bir inşaat mühendisi vatandaşımız tarafından fark edilmiştir. Bu tren yolundaki hasarın tespiti için bakanlığınızca bir çalışma başlatılmış mıdır?
Benzer bir durumda yolları ve köprüleri daha güvenli ve doğal afetlere karşı daha korunaklı hale getirmek için bir çalışma yapılacak mıdır?
Trafo merkezlerinin de su altında kalmasıyla birlikte Çaycuma, Gökçebey, Devrek ve Kdz. Ereğli’nin bir kısmına geçici süreliğine enerji verilememiştir. Benzer bir durumda enerji akışının kesilmemesi ve bölgedeki halkın mağduriyetinin önlenebilmesi için bir çalışma yapılacak mıdır? Bu hususta Bakanlığınızın bir acil eylem planı var mıdır?p
Çaydeğirmeni beldesi ve köylerinin ulaşımını sağlayan Bük Köprüsü ile İslamköy Köprüsü de hasar almıştır. Bu ve bunun gibi Zonguldak ilimizin ilçe ve köy yolları bağlantılarında bulunan köprülere dair Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Bu bağlamda bakanlığınızın söz konusu kalemler için harcadığı bütçe ne kadardır?
Hangi derelerde taşkınlar oluşmuş, hangi yollar kullanılamaz hale gelmiştir? Bakanlığınızca bunların tespiti tamamlanmış mıdır?
Dere yataklarında yapılaşmayı engellemek için çıkarılan, 09.07.2016 tarihinde ResmiGazete’de yayınlanan derelerin üzerinin zaruri haller haricinde kapatılmasını yasaklayan genelgeyi uygulamaya ilişkin bir çalışmanız var mıdır?
Dere ıslah ve temizleme çalışmaları bölgemizde düzenli olarak yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise buna ilişkin bakanlığınızın bir raporu var mıdır?
Altyapı tamir, onarım, güçlendirme için ayrılan ödeneğin dağılımında hangi kriterler gözetilmiştir?
Zonguldak ve ilçelerinden kaç vatandaşımız sel dolayısıyla, sel yardımı başvurusunda bulunmuştur? Bunların kaçına olumlu dönüş yapılmıştır?
Ayrılan ödeneğin ödeme koşul ve kapsamı nedir?
Tespit edilen ve edilecek zararların kamu bütçesinde oluşturacağı yük ne kadar olacaktır?
Bölgemizde sık sık yaşanan sel, su baskını ve heyelan gibi doğal afetlere önlem alınması amacıyla Bakanlığınız tarafından belediyelere ödenek aktarılmakta mıdır?
Yoğun yağışların sele dönüşmemesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için Bakanlık olarak bundan sonra neler yapacaksınız? Benzer sel felaketlerinin yaşanmaması için gereken tedbirler alınacak mıdır? Seli önlemek için gereken yatırımlar hızla yapılacak mıdır?”
Ertuğrul, Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde ise genel çerçevede 2019 yılında Batı Karadeniz Havzası Taşkın Planı’nda Zonguldak için öngörülen önlemlerin kaçının alındığına, kaçı için çalışma yapıldığına, alınmayan önlem var ise neden alınmadığına, oluşan zararların nasıl giderileceğine ilişkin sorular yöneltti.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.