Dolar 32,5869
Euro 34,7988
Altın 2.513,75
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Yağmurlu
Zonguldak
16°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 23°C

FINDIKTA OYUN BİTMİYOR…

FINDIKTA OYUN BİTMİYOR…
3 Şubat 2023 13:31 | Son Güncellenme: 3 Şubat 2023 15:33
249
A+
A-

FINDIKTA OYUN BİTMİYOR…

Bugünlerde fındık fiyatlarının yükselişe geçmesi , fındığını daha iyi fiyata satmayı bekleyen üreticileri sevindirirken, bir anda Toprak Mahsülleri Ofisinin (TMO) piyasaya fındık sürme kararı üreticileri şok etti.

Aldığı karar ile 2021 yılı mahsulü fındık için 58 lira, 2022 yılı mahsulü Giresun kalite fındık için 61 lira fiyatla piyasaya giren TMO , yükseliş trendindeki fındık fiyatlarının düşmesine sebep oldu. Bir nevi piyasaları terbiye etmek olarak nitelendirilen bu işlemi, önceki yıllarda Ülkemizdeki fındık piyasasını elinde tutan Uluslararası Kartel Ferrero firması yapıyordu. Ferrero firmasının Rekabet Kurumunun merceğinde olması nedeni ile bu işe TMO soyundu. Bu defa kaybeden yine üretici oldu ama maalesef devlet eliyle oldu. Üreticimiz son derece üzgün. Çünkü fiyatlar daha önce de dile getirdiğimiz gibi gerçek değeri olan 4 dolar seviyelerini zorlarken, bir anda bu müdahale ile yükselişin önü kesildi. Gerçek amacı üreticilerimizi korumak, ürününü değerlendirmek olan TMO bunu neden yapar? Kimin dostusunuz.

Diğer yandan geçtiğimiz yıl 27 TL’dan üreticiden alınan fındık bugün 58 liradan satılacak. 53 liradan alınan fındık da 60 liradan satılacak. Ortada bir kar söz konusu. Devlet kurumu olarak bu karın en azından bir kısmının üreticiye ödenmesi gerekir. Ancak bu da yapılmıyor. Bir devlet kurumu üretici emeği üzerinden kar ediyor. Ama üreticiye faydası yok. 9 yıldır fındıkta alan bazlı gelir desteğini 170 liradan bir kuruş artırmayan bu iktidardan başka ne beklenebilir ki. Yerinde duran bir tek destekleme kalemi bu. TMO’nun fındıktan elde ettiği kar çiftçiye geri ödenemiyorsa alan bazlı destekleme olarak ödenebilir. İstenirse çözüm var.

TMO’nun en kısa zamanda bu yanlıştan dönmesi, kartellerin lehine değil üreticinin lehine kararlar alması lazım. Ama az kaldı. İktidara geldiğimizde fındık üreticisinin gerçek örgütü Fiskobirlik’i tekrar etkin hale getireceğiz. Üreticimizi uluslararası kartellere teslim etmeyeceğiz.

 

Hikmet UZUNER

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz.Ereğli İlçe Başkanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.