Dolar 32,5629
Euro 34,8962
Altın 2.428,69
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 28°C
Az Bulutlu
Zonguldak
28°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 16°C

GMİS ARTIK BIRAK BU DUYGU SÖMÜRÜSÜNÜ!

GMİS  ARTIK BIRAK BU DUYGU SÖMÜRÜSÜNÜ!
3 Ocak 2021 14:09 | Son Güncellenme: 3 Ocak 2021 14:12
388
A+
A-


Koca GMİS aradan yıllar geçsede yerinde saymaya devam ediyor gelenin tek derdi cebi ve cepkeni…

Bugün o mücadeleyi veren işçi için özel olan bir gün ve koca GMİS sadece mesaj yayınlatmakla avunuyor ..

Bu yürüyüşü ölümsüzleştirmek onların elinde ama neden se o güzergaha mücadeleyi hatırlatacak bir yerleşim konaklama merkezi yada şu kalabalığı sembolize edecek hiç bir girişimde bulunamıyor..

Genel Maden İşçileri Sendikası (GİMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Büyük Zonguldak-Ankara Yürüyüşü”nün, ülkedeki işçi sınıfının sesinin dünyada yankılandığı demokratik bir eylem olduğunu bildirdi.


Yeşil, 4-8 Ocak 1991’de GMİS öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Zonguldak-Ankara Büyük Madenci Yürüyüşü ’nün 30’uncu Yıldönümü nedeniyle Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, 1990’da Zonguldak halkının haklı taleplerini haykırmasına, dönemi iktidarının duyarsız kalması nedeniyle 4 Ocak’ta ‘Büyük Yürüyüş’ün başladığını hatırlattı.
4 Ocak’ın, maden ocakları, demir-çelik, enerji sektörü, ülke sanayisini; dolayısıyla üretim kültürünü hedef alanlara karşı, maden işçilerinin, Zonguldak bölge halkının verdiği büyük mücadelenin günü olduğunu anlatan Yeşil, şunları kaydetti:
“4-8 Ocak 1991’de Maden İşçileri ve eşleri, aileleri, bölge halkı ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen desteklerle yaklaşık 150 bin kişi tarihimize altın bir sayfa yazdılar.

Büyük Zonguldak-Ankara Yürüyüşü, ülkemiz işçi sınıfının sesinin tüm dünyada yankılandığı demokratik bir eylemdir. 4-8 Ocak 1991 Ankara Yürüyüşümüz ile Madenci Feneri, Türkiye’yi aydınlattı. Genel Başkanımız, Önderimiz Şemsi Denizer, Yönetim Kurulu Üyeleri ve şube yöneticileri öncülüğünde kar-kış demeden yollara çıkan 150 bine yakın insan, 5 gün boyunca yollarda, dağda-bayırda büyük bir kararlılık ve disiplin ile sloganlarını haykırdı.

Madenciler, haklı ve meşru bir mücadele içinde olmaktan aldıkları güç ile ülkemiz emek ve demokrasi mücadelesine altın bir sayfa ekledi.
1994 yılında bazı maden ocaklarının kapatılması istenen 5 Nisan Kararları’na karşı da aynı mücadele ruhu canlandırılmış ve yine Zonguldak’a ve bölgeye yönelen saldırılar püskürtülmüştür.


Yaşadığımız örnek grevin ve 4-8 Ocak 1991 tarihinde sesimizi dünyaya duyurduğumuz Büyük Yürüyüşün öncüsü Rahmetli Genel Başkanımız Şemsi Denizer’i şükranla anıyor, mücadeleye katkı yapan herkese saygılarımızı sunuyor, maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.”
TEPKİMİZİ ORTAYA KOYDUK.
GMİS Genel Başkanı Yeşil, ilerleyen süreçlerde de; Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun (TTK) bazı müesseselerinin özelleştirilmesi girişimlerine karşı çeşitli zamanlarda eylemsel tepkilerini ortaya koyduklarını hatırlattığı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bugün maden ocaklarımız, demir-çelik fabrikalarımız, Maden Tetkik Arama Kurumumuz halen ayaktaysa, bizden öncekilerin verdiği mücadele ve o mücadelenin bize öğrettikleriyle bizim dimdik ayakta durmamızdandır.

Bu anlayışla mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz. Koklaşabilir özelliğiyle ülkemiz demir-çelik sektörünün, dolayısıyla sanayinin güvencesi olan Zonguldak Taşkömürü Havzamıza ve TTK’ya sahip çıkmak ve üretimi artırmak, Maden Teknik Arama’yı (MTA) daha aktif çalışır hale getirmek, tüm yeraltı kaynaklarımıza sahip çıkmak mecburiyetimiz var.
Birlik, dayanışma ve omuz omuza hareket edebilme yeteneğiyle başarıya nasıl ulaşılacağını gösteren maden işçilerimizi, Zonguldak ve bölge halkını, tüm demokrasi güçlerini saygıyla selamlıyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.