Dolar 32,5639
Euro 34,8848
Altın 2.431,43
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 28°C
Az Bulutlu
Zonguldak
28°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 16°C

Hamsiyi Katleden Denizimizi Bitirenler Kim?

Hamsiyi Katleden Denizimizi Bitirenler  Kim?
2 Ocak 2021 12:58 | Son Güncellenme: 2 Ocak 2021 13:11
555
A+
A-

Uzmanlardan hamsi uyarısı… Nesli tükenebilir

 Bu başlığı gördüğümde balıkçı kardeşlerimin hep bahsettiği bir konu geldi aklıma ;

Milletvekili yada siyasetteki yem fabrikası sahibi !

Limana geldiğimizde sürekli yabancı teknelerin ikmaline rastlıyorum hatta denize ve çevreye verdikleri zararı da hem Akçakoca’lı meslektaşları la la birlikte günlerce işlememize rağmen

Ve balıkçı kardeşlerimizle ayaküstü yaptığımız sohbetlerde şöyle bir düşünceye sahip oldum.

Sanki ortada bir milletvekili yada bir bakan var ve bu kişinin yem fabrikası var ufak hamsi yada balıkları bedeli mukabilinde alip denizlerde kıtlığa destek veriyor gibi bir algılama var ama bir şehir efsanesi mı yada gerçekmi araştırdım bulamadım.

Yalnız bildigim bir şey var ki ;

Ortada balıkları ufak yakalayarak kendilerine menfaat sağlayan

ufak cezalar almayi göze alanbir grup var ve onu seyreden ufak esnaf balıkçılar…

Benim soru işaretlerimde orda başlıyor ..

Benim küçük esnaf balıkçılıkla geçinen hemserilerim dışardan gelen büyük gırgırların patronları kazanacak diye de sisteme yem edilip ne onların sonunu nede benim yaşanabilir halde kalması gereken Denizimi yok ettirmesin kimse.

Yani kimse kimseye ne Denizimi nede balıkçılarımı peşkeş çekmesin adalet herkese eşit olsun.

Son 15 gündür, Akçakoca açıklarında Sahil Güvenlik Kuvvetleri ile, Akçakoca İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa düzenledikleri operasyonda yakalan yasal limitin altındaki tonlarca hamsi hamsi neslinin ciddi tehdit altında olduğunu ortaya çıkardı.

Konuyu bilimsel olarak araştıran uzmanlar, boyu 9 santimetrenin altında avlanması yasak olan hamsinin denize açılan tekneler tarafından 24 saat boyunca aralıksız yakalanarak yem fabrikalarına gönderildiği uyarısı yapmalarına rağmen, devletin radikal hiçbir tedbir alınmamasını yadırgadıklarını ve vahşi avlanmanın devam etmesi durumunda Karadeniz’e hamsi neslinin yok olabileceği ikazında bulundular.

Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayan av sezonunda hamside görülen küçülme tedirgin etti. Uzmanlar, ergin boyutlara ulaşmadığı için üreyemeden avlanan hamsinin neslinin tükenebileceği konusunda uyardı.

Türkiye’de boyu 9 santimetrenin altında avlanması yasak olan hamsi sürülerinin avlanması, küçük boy avcılığı nedeniyle hamsi stoklarını azaltıyor. Hamsi iriliğinin tezgahlarda istenilen boyutta olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ergin boyutlara ulaşmadığı için üreyemeden avlanan hamsinin neslinin tükenebileceğine vurgu yapıyor.

‘ERGİN OLMAYAN BİREY AVLANMAMALI’

Son yıllarda hamsinin neslinde küçülme görüldüğü belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, aşırı balık avlandığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

“Biz denizi tamamen sömüreceğimize, denizden lazım olanı almamız gerekiyor ki sofralarımıza büyük balık gelsin. Avcının şu anda kullandığı ağ gözü 9 santimetre boyundaki hamsiyi avlayabilecek dizaynda değil. O yüzden çok fazla miktarda arasından küçük balık çıkıyor. Yeterli denetleme yapılmıyor. Bunun yansımasını da pazarda tezgâhta görüyoruz. Ergin olmayan bireyi avlarsanız popülasyonu geriye düşürürsünüz yani durdurursunuz. Hamsiden avlanan birçok canlı var denizde. Hamsi denizde besin zincirinin tabanını oluşturan bir balık. Kuralına uygun avlanma yapılmadığı zaman bu canlıları da riske atıyorsunuz. 9 santimetre ilk üreme boyu. 9 santim altını tutarsak sonraki yıllarda daha neyi bulup avlayacağız. O zaman hamsiye elveda deyip artık beklemememiz lazım.”

‘DENETİMLERİN SIKLIKLA YAPILMASI LAZIM’

Yeterli denetlemelerin yapılmadığını kaydeden Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan da “Hamsinin boyutları ile ilgili gerekli denetimler yapılmıyor. Bu denetimlerin sıklıkla ve doğru bir şekilde yapılması lazım. 9 santimetrenin altında avlanma yapıldığı zaman biz gelecek nesillere aktaracak olduğumuz balık türlerini yok ediyoruz. Kökünü kurutuyoruz. Bunun da önlenmesi için denetimlerin sıklaştırılması lazım. Su ürünleri bölümünün daha aktif rol alması gerekiyor. Hatta bununla ilgili bir tim oluşturulması gerekiyor. Balık avlanırken denetim yapılmalı ve ciddi cezalar verilmesi lazım” diye konuştu.

‘KISITLAMALARDA TUTULAMAYAN HAMSİ BÜYÜDÜ’

Balıkçı Zekeriye Denizer, “Sezon başında hamsi baya ince geldi piyasaya. Son dönemlerde hamsi iri olarak gelmeye başladı tezgahlara. Son dönemlerde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında tutulmayan hamsi aslında biraz büyüdü. Şu anda hamsinin durumu biraz daha iyi ama ilk dönemlerde öyle ince hamsi geliyordu ki, tezgaha koymaya utanıyorduk”  dedi.

‘HAMSİNİN YARISINI ÇÖPE ATMAK ZORUNDA KALDIK’

Hamsi almak için hale gelen İlay Kara ise, “Hamsi ilk çıktığı dönemlerde balık haline geldik sevinçli sevinçli. Ama hamsi o kadar inceydi ki aldığımız hamsinin yarısını çöpe atmak zorunda kaldık. Bazen tezgahlarda altı farklı üstü farklı oluyor. Balıkçılar bazen insanı yanıltıyorlar. Alt tarafa ince hamsiyi üstüne ise kalın hamsiyi yerleştirip kasaları öyle tezgaha koyuyorlar. Şu an biraz daha büyük hamsi ama yine de yeterli değil” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.