Dolar 32,3777
Euro 35,0535
Altın 2.326,80
BİST 9.091,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 20°C
Az Bulutlu
Zonguldak
20°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 16°C

Merve –Kıyıcak, Mahalle Sakinleri” Yardım Ve Destek İstedi…

Merve –Kıyıcak, Mahalle Sakinleri” Yardım Ve Destek İstedi…
20 Nisan 2022 16:05
328
A+
A-

Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Merve ve Kıyıcak Mahalle Sakinlerinin Organize Sanayi Bölgesi, Taş Ocağı ve Cüruf tesisleri ile ilgili açıklama yapacakları bildirildi.

Mahalle sakinlerinin yayımladığı ortak bildiri şu şekilde; “Dayanışma ve destek için çağırıyoruz.
23 Nisan Cumartesi Günü Saat .14.00’de Kavakdere de Gölün başından buluşuyoruz.
Sivil toplum örgütler, Siyasi Partileri;
Muhtarlar ve çok saygıdeğer halkımıza çağrımızdır.
Cüruf artıkları, Taş Ocağı Eleme ve İşleme Tesisi, OSB’ler (Ereğli ve Alaplı), Karma 2’nci OSB (Ereğli) derken etrafımız kuşatıldı ve nefes alma alanlarımız yok ediliyor.
Alaplı-Ereğli sınırında bulunan ve Kdz Ereğli Belediyesi’nin mahallelerinden birisi olan ‘’Kıyıcak’da’’ Erdemir cüruf atıklarını ve farklı sektörlere ait 39 çeşit farklı nitelikteki atığı ayrıştırmak amacıyla ihaleye iki ayrı şirket atık tesisi kurdu. Mücadelemiz ve hukuk mücadelemiz sonucunda ,
Bu Tesislerin Ereğli Sınırları içinde olanı kapatıldı. Alaplı Sınırları içinde kalan atık tesisi çalışmıyor. Ancak,Alaplı Tarafında kalan doğal gölü her fırsatta boşaltmaya ,Kavak dereyi tahrip etmeye yeltenen şirket ile mücadelemiz devam ediyor.
Alaplı ve Ereğli Tarafındaki iki tesisi durdurduk diye sevindiğimiz bir anda,
Kaçak cüruf şirketleri, kapatılan tesislerin dörtyüz metre ilerisinde yeniden cüruf işlemeye başladı.
Bahçe Şehir Kolejine 1500 Metre mesafede olan bu tesisler körpe Çocuklarımızın çiğerlerini tahrip etmesi kabul edilemez..
Alaplı OSB içinde Kılıçlar Şirketinin Ege Doğa ile işbirliği ile Cüruf Ayrıştırma işlemi yaptığını tespit ettik.
Bu şirketlerin işlediği Atıklar , Kavak deresi ve tarım alanlarına yüz metre mesafede Mülkiyeti Ege Doğa AŞ.ye ait arazide depolanıyor.
Bu alana Ege Doğa AŞ.nin yeni Atık Ayrıştırma tesisi kurulacak. Her iki şirketin Ruhsat ve izinleri yok. Erdemir gibi dünya devi bir şirketin kaçak çalışan bu şirketlere atıklarını vermesi başlı başına bir skandaldır.
Erdemir, Atıklarının bertaraf etmek için yapması gereken yatırımları yapmıyor. ATIKLARI KENDİ Bünyesi veya başka alanlarda uluslararsı standartlarda yok etmek için hiçbir yatırım yapmıyor. Bu tehlikeli atıkları, standardı olmayan şirketlere vererek, bölgemizin doğasına, tarım alanlarına, sularımıza, İnsanların ciğerlerine ve bünyesinde çalışan işçiler ve ailelerine çok büyük zarar vermektedir.
Taş ocağı Felaketi ile yüz yüzeyiz,
Ereğli, Kıyıcak Mahallesi ve Alaplı sınırlarının bir bölümünü içine alan 75 Hektar Maden sahası için Zonguldak İl Özel idaresi, 24,9 Hektarlık bir alan için Ege Doğa Şirketine Taş ocağı Ruhsatı verdi. Taş ocağı ruhsatı yerleşim alanlarımız ve fındık Bahçelerimizi tehdit ediyor. Ereğli çevre yolu projesini’de içine alan bu yerde, kaçak cüruf işlendiği de tespit edilmiştir. Bu doğa düşmanı ,ruhsat için Bölge Halkı olarak İdare Mahkemesinde açtığımız dava devam ediyor.
İki yıla yakın bir süredir. Çok yoğun bir mücadele içindeyiz. Bölge halkı olarak Hukuk mücadelesini her boyutuyla devam ettirdik. Yasalardan doğan sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımız için birçok eylem yaptık. İktidar, muhalefet ayrımı yapmadan tüm kapıları sırasıyla çaldık. Yerel yöneticilerin her makamı ile görüşerek derdimiz anlattık. Yerel yöneticiler ve İktidar tarafından yeterli desteği göremedik.
Mezarlıklarımız OSB içinde kalacak
Ereğli TSO; Kıyıcak ve Karbacak sınırları içinde “Karma OSB” kurmak için girişimlerde bulunduğunu deklere etmiştir. Karma OSB için Bakanlığa önerdiği ve kamuoyuna açıkladığı harita Kıyıcak mahalle mezarlıkları da dahil fındık tarlalarımız ve yerleşim alanlarımızı içine almaktadır. Üzülerek belirtmek isteriz ki bir çok kurum ve en önemlisi de Ereğli Belediyesi bu projeye daha şimdiden onay vermiştir. Cimer üzerinden Mahalle halkı olarak verdiğimiz dilekçelere verilen cevaplar bu projenin ön onaydan geçtiğini doğrulamaktadır. Bizler OSB’ye, yeni iş ve aş alanları açılmasına asla karşı değiliz. Kıyıcak mahallesine neden bu kadar yüklenildiğini (bu kadar kirli projenin arka arkaya bölgemize yönlendirilmesi) anlamaya çalışıyoruz. Mezarlıklardan OSB olur mu? Köyümüz, sularımız, tarlalarımız, bahçelerimiz, tarım alanlarımız, ormanlarımız, plajlarımız yok ediliyor. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesinden uzak bu kirli projelerden; Kıyıcak ve Kavakderesi mahallesi yanında, Gökhasan köyü, Osmanlı köyü, Sindelli köyü, Çengelli köyü, Küçük tekke köyü, Okçular köyü, Büyük tekke köyü, Alaplı siteler mahallesi en çok etkilenen alanlar olacaktır. Vatandaşın geçim kaynağı fındıkların verimi düşecek, kanser yapan ağır metaller sularımıza, fındıklarımıza, mahsüllerimize, nefes aldığımız havamıza karışacak, kanser vakaları artışa geçecektir.
Yaşanabilir bir mahalle, bir kent, bir dünya için sizleri haklı mücadelemizde bizleri desteklemeniz için çağırıyoruz…

Çocuklarımıza, torunlarımıza nefes alabilecekleri bir kent bırakmak için sizleri haklı mücadelemizde bizleri desteklemeye çağırıyoruz…

Bugün susanların, yarın Çocuklarına verecek cevabı kalmamıştır.

Not: Basın Açıklaması için Kaymakamlık Makamına Avukatımız tarafından bilgi verilecektir. Merve –Kıyıcak, Mahalle Sakinleri”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.