Dolar 32,3717
Euro 34,9902
Altın 2.326,00
BİST 9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 20°C
Az Bulutlu
Zonguldak
20°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 25°C
Sal 16°C

POSBIYIK, CÜRUF TESİSİ TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ

POSBIYIK, CÜRUF TESİSİ TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ
5 Mart 2021 21:06 | Son Güncellenme: 5 Mart 2021 21:11
360
A+
A-

“ÇEVRE YOLU ÜZERİNE CÜRUF TESİSİ KURMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİLER”

“KIYICAK MAHALLESİ’NE CÜRUF TESİSİ KURULURSA HİÇ KİMSE PLAJDA DENİZE GİREMEYECEK’

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir’in teşviki ile bir firmanın Kıyıcak Mahallesi’ne cüruf tesisi kurmak için harekete geçtiğini ve valilikten izin aldığını duyurdu.

Cüruf tesisinin aynı zamanda Ereğli’nin geleceğini yakından ilgilendiren çevre yolu projesinin üzerine kurulacağına dikkat çeken Posbıyık, “Eğer Kıyıcak Mahallesi’ne bu cüruf tesisinin kurulmasına izin verirsek artık kimse plajlarda denize giremeyecek, çevre yolu projesi de yapılamayacak ve trafik çilesi sürecek” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kıyıcak Mahallesi’ne cüruf tesisi kurulması çalışmaları hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.

Erdemir’in teşviki ile Zonguldak Valiliği’nden onay alınarak yola çıkıldığını vurgulayan Posbıyık, Ereğli’nin zaten kötü olan havasının ve doğasının bu tesis ile felakete sürükleneceğini anlattı ve “Cüruf tesisini çevre yolu projesinin üzerine kurmak istiyorlar. Aynı zamanda orada göl ve dere var. Bu su, Belediye Plajı’na akıyor. Tesis eğer kurulursa artık insanlar plajda denize giremeyecekler” dedi.

Başkan Posbıyık açıklamasında şu konulara dikkat çekti:“Değerli hemşerilerim, Ereğli’nin geleceği ile ilgili önemli bir konuyu sizlere tane tane anlatmak istiyorum. Dün Sayın Valimiz Karadeniz Ereğli’ye geldiler.

Tablet dağıtımı töreni için… Orada bu konulardan bahsetmiştim ama bugün Ereğli halkının geleceği için çok önemli olan, hava kirliliği ile ilgili çok büyük sorunlar ortaya çıkaracak cüruf tesisi projesinin yanlış yolda gittiğini ifade etmek için konuyu, kamuoyuna tek tek anlatmaya çalışıyorum. –

ERDEMİR, KIYICAK’A CÜRUF TESİSİ KURULMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

-Hemen Alaplı sınırımızda Kıyıcak Mahallesi’nde bir cüruf sahası oluşturulmaya çalışıyorlar. Ne için? Erdemir’den çıkan cüruflar Erdemir’in içerisinde adeta bir dağ oldu. Bu Ereğli halkı için çok zararlı bir işlem. Bunu sürekli olarak gündeme getirmeye çalışıyorum ama hiçbir siyasinin bu konularla ilgilendiği yok. Cüruf, hem toz bakımından hem de suyla karıştığında, deniz suyuyla da karıştığında tehlike oluşturuyor. Canlılara zarar veriyor

. Artık Erdemir sahası tamamen dolmuş vaziyette ve Erdemir’in bu cüruf dağlarını eritmesi lazım. Onun için de bir takım firmalarla anlaşma yapmak üzere bu cürufları belli fiyatlardan bu firmalara verip onların da bunları kırma, dökme, eleme yapmak suretiyle yok etmesi noktasında onları teşvik ediyor. Tabii ki kırma, dökme yapacak olan firmalar da cürufun arasındaki madenleri geri dönüşüm olarak sattığında çok büyük paralar kazanacaklar. Onun için bu bölgede tesis kurmak için çaba gösteriyorlar ancak bu, Ereğli için çok tehlikeli. Daha evvel Roj Metal diye bir ekip geldi.

Onlar bunu burada kurmaya çalıştılar. Daha önce Gülüç’te, Madenci Gemi’nin olduğu yerde bu işlemi yaptılar. Toz, duman oldu Gülüç Beldesi. Çok büyük şikâyetler oldu ve mühürlemek zorunda kaldık. Ama bunun peşini bırakmadılar şimdi Alaplı – Ereğli sınırının Alaplı tarafında tesis kurmaya çalışıyor bir firma. Bir firma da biz iptal ettiğimiz halde, izin vermediğimiz halde yeniden Ereğli tarafında Kıyıcak Mahallesi’nde cüruf sahası kurmaya çalışıyor. –

ERDEMİR FELAKETİ TEŞVİK EDİYOR-

Tabii bunları teşvik eden Ereğli Demir ve Çelik fabrikaları. Erdemir bunlara cüruf vermemiş olsa bunların burada bu işlemi yapması mümkün değil. Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının bu cürufları gemiye yükleyip İzmir’e göndermesi lazım. Çünkü orada İzmir Aliağa’da lisanslı tesislerde bunlar eleniyor, kırılıyor, dökülüyor. Esas işlemin orada olması lazım. Türkiye’de izinli olan 1-2 yer var, onlardan bir tanesi de İzmir Aliağa’da. Erdemir bunları gemiye yükleyip de gönderdiği zaman nakliye parası çok pahalıya geliyor. Onun için Erdemir acımasızca fazla para harcamayayım diye hemen Ereğli – Alaplı sınırında cüruf sahaları kurmak üzere burada bu kırma, dökme işlemini yapmaya çalışıyor.

Felaket! Ereğli’de hem turizmden bahsediliyor hem de cüruf sahaları oluşturulmaya çalışılıyor. Böyle bir şey olamaz.

İsyan ediyorum! Acilen müracaatlarını yapmışlar tabii ki bu firmaların da çok büyük etkinlikleri var. Milletvekilleri, bakanlar arkalarında, her türlü destek veriliyor. Bir takım basını, şurayı, burayı susturmak için değişik yöntemler ve yollar kullanıyorlar.

-ÇEVRE YOLUNUN ÜZERİNE YAPILIYOR-

Ereğli’de Alaplı sınırından bir yol geçiyor karayolu. Bu bizim yapılmasını istediğimiz, Ereğli’nin geleceği için çok önemli olan, trafik sorununu çözecek olan çevre yolu.

Tesisi bu çevre yolunun tam üzerine kuruyorlar. Çevre yolunun alt tarafı Alaplı sınırı. Burada bir tabi göl var. Burada cüruf sahası kurulması için ÇED raporu aldılar. Yani; bu bölgede bulunan vatandaşlar bundan çok büyük zarar görecekler, aynı zamanda doğa tamamen bozulacak.

Fındık tarlalarından verim almaları mümkün değil. Zehirli gaz. Yine bununla yetinmeyip çok karlı bir iş olduğu için şimdi yeni bir grup da karayolunun ortasında Ereğli Belediye sınırlarının içinde Kıyıcak Mahallesi’nde tesis kurmak istiyor. Roj Metal de buradan ÇED raporu almak istiyor. Biz itiraz ediyoruz, olmaz böyle bir şey diyoruz ama onlar ısrarla burada. Maalesef, ÇED raporu almak için müracaat ettiler. ÇED raporu da dün bizim elimize geldi.

-VALİ MUSTAFA TUTULMAZ’IN İMZASI VAR-

ÇED raporu o kadar hızlı alınmış ki son derece üzüldük. Ereğli Belediyesi’ne, Ereğli halkına sormadan ‘ÇED kararına gerek yoktur’ diye emri vaki ÇED raporu vermişler.

Öyle bir hızlı vermişler ki sayın Valimin ismini bile yanlış yazmışlar. Zaten hukuken bir geçerliliği de yok bu raporun. Hukukçulara sordum, öyle söylediler. Çok hızlı yapılmış ve Mustafa beyin, sayın Valimizin ismi maalesef yanlış yazılmış. Yetkililere sesleniyorum. Bu tesislerin yapımını teşvik eden Erdemir’dir açık ve net olarak söylüyorum. Cüruf vermezse bunlar bu tesisleri burada kuramazlar ki. Bakın Karabük bu işi halletti.

Karabük Valisi Kardemir’i, Belediyeyi bir araya getirdi. Meclisten karar çıkardılar. Şehir dışında bir bölge buldular. Burada cüruf dökülecek yerlerin altyapısını yaptılar, betonladılar ve cürufları hiç kimseye zarar vermeyecek şekilde orada depoladılar.-

PLAJLARDA HİÇ KİMSE DENİZE GİREMEYECEK-

Ama OYAK/Erdemir, Ereğli halkını adam yerine koymuyor. Kaale bile almıyor, ben yaptım oldu bitti, diyor. Daha fazla kazanmak, bu bölgeyi daha fazla sömürmek için… Bakın dikkatinizi çekerim burada tabi bir göl var. Bu göl doğa güzeli, gölü yok etmeye çalışıyorlar. Aynı zamanda buradan geçen dere var. Bu dere plajlar bölgesine gidiyor.

Cüruftan gelen zehirlerin hepsi de bu dere vasıtasıyla plajlar bölgesine gidecek ve plajlar bölgesinde hiç kimse denize giremeyecek. Bu kadar açık söylüyorum ama beni anlamak istemiyorlar. Bakın; daha evvel müracaat etmişler, hazır beton tesisi almışlar. Nereye başvurmuşlar Ereğli Belediyesi’ne…

Ereğli Belediyesi ne yapmış bunu, Meclise sokmuş imar planı yapılmış, hazırlanmış. Buraya cüruf tesisi kuruyorsun sen Ereğli Belediyesi’ne niye müracaat etmiyorsun. Meclis’e bunun girip burada yeni bir tesis kurulduğunun tescil edilmesi lazım.

Bakın burada imar yolu var. Bunun yanına bu tesisi kuramazsın. Çevre yolu diye beklediğimiz bir yol. Bu yolun yapılması için çağrıda bulunuyoruz, siz karayolunun ortasına cüruf sahasını yapıyorsunuz. Bu bir mühendislik cinayetidir. Ben inşaat mühendisiyim yılların belediyecisiyim. Hayatımda böyle bir şey görmedim.

-EREĞLİ HALKINA SORMADAN ÇED VEREMEZSİNİZ-

Ereğli halkına sormadan ÇED vereceksiniz; geçecek olan karayollarının ortasına cüruf tesisi yapacaksınız ve benim Ereğli halkımı, köylerimi zehirleyeceksiniz, fındık tarlalarını yok edeceksiniz, hava kirliliği yaratacaksınız. Böyle bir şeye izin vermeyeceğimizi açık ve net olarak bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Hem Ereğli’de turizmden bahsedeceksiniz, turizmi geliştirmeliyiz diyeceksiniz ama maalesef bir taraftan da buraya cüruf tesisleri yapmaya kalkacaksınız. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil, bunu açık ve net olarak söylemek isterim. Bu konuda hiç durmaksızın konuşacağım.

Bu iyi niyetli bir proje değildir. Erdemir de iyi niyetli değildir. O kadar acele bir karar vermişler ki olayı oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.