Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Parçalı Bulutlu
Zonguldak
16°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Posbıyık: “Ereğli’ye sokmayacağız”

Posbıyık: “Ereğli’ye sokmayacağız”
27 Ocak 2023 18:12 | Son Güncellenme: 27 Ocak 2023 21:37
216
A+
A-

 

 

Posbıyık: “Ereğli’ye sokmayacağız”

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, “İlk deniz şehidimizi ve gazilerimizi anma” ile “Alemdar Gemisi’nin kazandığı zaferi kutlama” programları gerçekleştirildi.

 

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, “İlk deniz şehidimizi ve gazilerimizi anma” ile “Alemdar Gemisi’nin kazandığı zaferi kutlama” programları gerçekleştirildi.

 

Karadeniz Ereğli’de, ilk deniz şehidi Recep Kâhya’nın şehit düşmesinin 102. yıldönümü ile gazileri anma programı saat 11.00’de Süleymanlar mahallesindeki Alemdar Anıtı’nda icra edildi. Anıta çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.

 

 

 

Karadeniz Garnizon Komutanlığı personeli Deniz İstikam Teğmen Hikmet Arif Özkan, güne ilişkin konuşmasında, “2004 yılı Kasım ayında kurulan Gazi Alemdar’ı Yaşatma Derneği çalışmaları sonucunda İstanbul Tersanesi imalat projelerini, Karadeniz Ereğli Belediyesi koyulacağı sahil şeridini, Erdemir Fabrikası ise imalat için gerekli olan sacları vererek Gazi Alemdar Gemisi bugünkü haline getirilmiştir” dedi.

 

Şehitleri de yad eden Teğmen Özkan, “Tarihe mal olmuş destanlaşmış gemilerimizden Gazi Alemdar’ı, kahraman personelini, ona yardımcı olan onu bağrına basan Karadeniz Ereğli halkını bir kez daha minnet, şükran duygularıyla selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ALEMDAR’DA KUTLAMA TÖRENİ

 

Alemdar Gemisi’nin kazandığı zaferi kutlama programı ise Atatürk bulvarındaki Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde saat 11.30’da gerçekleştirildi.

 

Burada da saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı söylendi.

 

Tarih araştırmacısı Doktor Can Canver, Alemdar Gemisi’nin tarihe bıraktığı izleri anlattığı konuşmasında, Alemdar Gemisi’nin coşkun tezahüratlar arasında 24 Ocak sabahı Ereğli sularına girdiğini söyledi. Alemdar’ı İstanbul’dan kaçıran mürettebatın isimlerini de hatırlatan Canver şöyle konuştu:

 

“İkinci Çarkçı Üsküdarlı Osman Efendi, Üçüncü Çarkçı Makine Lostromo Trabzonlu Hikmet Efendi, Güverte Lostromo Üsküdarlı Ali Reis, Serdümen Trabzonlu Rifat Reis, Recep Kahya (İpek), Ateşçi Görelelli Yusuf, Kamarotlar Erzincanlı Salih ve İstanbullu Avram.

 

Kaymakam Arnavut Necati Bey, Ereğli Liman Reisi eski Çanakkale Mayın Komutanı Nazmi Bey, Nimet hoca ve Ereğli MHC üyelerinin çabaları ile kömür ve lojistik ihtiyaçları giderilen Alemdar’a Ereğli’den 13 tayfa verildi.

 

Büyükbabam Caferoğlu Hasan, Tofta Yakup, Fikri Topatlı, Çırakların Hilmi, Çekirgeoğlu İsmail, Karabit Tevfik, Tahsildar Hasan Efendi, İstanbullu Ömer Efendi, İstanbullu Reşat Efendi, Hacı Yakup’un (Kosta’nın) Tahsin, Ketencilerli Tahir ve Orta köylü Şaban vatanseverlik duyguları ile gemiye katıldılar.

 

Gemiye ayrıca Ereğli’de bulunan İsmail Hakkı Kaptan, Çarkçıbaşı Beykozlu Adil Bey ve Ereğli AP teşkilatından Tevetoğlu Ali Dursun Efendi görevlendirildiler. 27 Ocak sabahı Bababurnu’nu dönerek Trabzon’a doğru yola çıkan Alemdar, kendisini Ölüce Feneri hizasında pusuda bekleyen C-27 Fransız gambotu tarafından ele geçirilerek Zonguldak’a götürüldü. İşgal komutanlığının emri ile bu kez İstanbul’a götürülmek üzere yeniden yola çıkarıldı. Önde Alemdar, arkada Fransız gambotu olmak üzere Bababurnu hizasına gelen yurtsever denizcilerimiz önemli bir karar aldılar: ‘Ya istiklal, ya ölüm.’ Gemide önce çıkarılan kavga, sonra horon çekme olgusu çok kıvrak bir Karadeniz zeka ürünü olarak tarih sayfalarında yerini aldı.

 

Gemideki Fransız Yüzbaşı Tilli ve 3 Fransız askerini etkisiz kılıp dümenini Ereğli limanına çeviren Alemdar’ı, onu takip etmekte olan Fransız gambotu ihtarla ateş açtı.

 

RECEP KÂHYA’NIN ŞEHİT DÜŞÜRÜLÜŞÜ…

 

Çıkan çatışma Ereğli’den duyulunca Bozhane denizcilerinden Liman Dairesi görevlisi İhsan Akman, Liman Dairesi sandalcısı Bahriyeli Çolak Ahmet, sandalcı Hüda ve Hüseyin kardeşler, sandalcı Hasan, Ölü Muharrem ve Mülazımzade Cevat denizden, Ereğli Kuvayı Milliye kumandanlarından Halil Ağa (Ekren), Rizeli Tatoğlu Ömer Ağa ve yeğeni Halim, Ereğli Kuvayı Milliye çetecilerinden Mazlumcuoğlu İsmail ve Galip kardeşler ve bu sırada Ereğli’de bulunan İpsiz Recep ve çetesi de Bababurnu’ndaki siperlerden karadan Alemdar’ın yardımına koştular. Alemdar çatışmasında Ketenciler köyünden Tahir göğsünden, İstanbullu Ömer üç yerinden, Orta köylü Şaban başından yaralanırken; Rize’nin Pekmezci köyünden 1874 doğumlu Hacı Mahmut oğlu Recep Kâhya şehit düştü.”

 

POSBIYIK: “AK PARTİLİLERİ DE CHP’LİLERİ DE EREĞLİ’YE SOKMAYACAĞIZ”

 

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da konuşmasında, Alemdar Gemisi’ne verilmeyen İstiklal Madalyası üzerinden Zonguldak milletvekillerini eleştirdi. Yeni gelişme olarak Alemdar’ın Türk Tarih Kurumu kayıtlarına kabul edildiğini de açıklayan Posbıyık şöyle dedi:

“5 tane milletvekilimize minnette bulunuyoruz, TBMM Başkanı Sayın Şentop’a ‘sen bizim eniştemizsin’ diyerek yağ çekiyoruz ama hiç netice yok. Alemdar Gemisi şimdi, şuan Türk Tarih Kurumu’nun kayıtlarına girmiş vaziyette. Bu çok önemli bir gelişme. Bizi tanımayan bir tek Türkiye Büyük Millet Meclisi var. 5 tane milletvekilinin kabahati, anlatamıyorlar demek ki. Eğer bu madalya buraya gelmezse; seçime az kaldı, AK Partilileri de CHP’lileri de Ereğli’ye sokmayacağız.”

 

DEMİRTAŞ ‘MUHALEFETTEYİZ’ DEDİ, TOPU

 

MECLİS ARİTMATİĞİNE ATTI!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise Zonguldak milletvekillerinin tamamı ile ortak metne imza atarak Alemdar’a İstiklal Madalyası verilmesi hususunu Meclis’e taşıdıklarını hatırlattı. Muhalefet partisi olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu savunan Demirtaş, konunun genel seçim sonrasına kalabileceğini söyledi.

 

Demirtaş’ın konuşması şöyle:

“16 Aralık 2020 tarihinde Kanun Teklifini verdik. Zonguldak’ın 5 vekili hep beraber bunu sunduk. Gazi Alemdar Müze Gemisi’nin İstiklal Madalyası verilmesi teklifimiz Meclis’in İçişleri Komisyonu’na sevk edildi. Bunun sonrası bazı girişimlerde de bulunduk. Biz muhalefet partisi olarak tek başına bunu getirme şansımız yok. Sayısal aritmetik gerekiyor. İktidar partisi ve ortağı MHP’nin, bu kanunu komisyon gündemine aldırması gerekiyor. Eminim, AK Partili arkadaşlarımız da komisyona gelmesi için çaba sarf ettiler ama bugüne kadar bunu başaramadık.

Önümüzde seçim var. Meclis aritmetiği değiştiğinde ki değişecek; bunu tekrar güncellenerek Meclis gündemine getirilebilir.”

Tören, konuşma sonrası Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen kahramanlık ve Ereğli türküleri dinletisi ile son buldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.