Dolar 32,4443
Euro 34,7476
Altın 2.435,09
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 15°C
Hafif Yağmurlu
Zonguldak
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 16°C

SOKAK KÖPEĞİ ISIRIRSA TAZMİNATI VALİ ÖDEYECEK

SOKAK KÖPEĞİ ISIRIRSA TAZMİNATI VALİ ÖDEYECEK
28 Temmuz 2021 17:36 | Son Güncellenme: 28 Temmuz 2021 18:03
637
A+
A-

SOKAK KÖPEĞİ ISIRIRSA TAZMİNATI VALİ ÖDEYECEK
Danıştay Sekizinci Dairesi emsal bir karar vererek sokak köpeklerinin yol açtığı zarara sadece ilçe belediyelerinin değil, Büyükşehir Belediyeleri ve Valiliklerin de ortak olacağına hükmetti.


Konya’nın Karatay ilçesinde sokak köpekleri tarafından ısırılarak kuduz tedavisi gören bir vatandaşın ilçe belediyesi aleyhine Konya 1. İdare Mahkemesine açtığı 3 BİN Liralık manevi tazimat davasını kabul eden yerel mahkemenin kararına kanun yararına itiraz ederek temyizini isteyen Danıştay Başsavcılığı, aynı kurumun sekizinci dairesine taşıdığı dava karara bağlandı.


Danıştay 8. Dairesinin kararına göre; sokak köpeklerinin vatandaşa verdiği zarardan sadece ilçe belediyelerinin sorumlu tutulmasını ilgili kanun ve mevzuata uygun olmadığını, olayda sorumluluğu bulunan Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğin de hizmet kusurunun bulunduğundan bahisle bu kurumların görevini yapmadığı ve kusur sorumluluğunun bulunduğuna karar verdi.
Bundan böyle sokak köpekleri sorunu çok yerinde bir kararla Büyükşehir Belediyesi ve Valilikler nezdinde daha fazla ciddiye alınması gereken konular arasına girmiş bulunmaktadır. Büyükşehir ve İlçe belediyelerinin sırtına yüklenen, kanunlar marifetiyle seçilmişleri eli kolu bağlı şekilde mücadele etmeye mecbur bırakan sokak köpekleri sorununa valiliklerin artık daha fazla katkı koyması gerekiyor.


Sokak köpeklerinin en özgür dolaştığı ülkelerden biri de Türkiye. Avrupa’da ortalıkta çete halinde gezen sokak köpeği göremezsiniz. Bizim ülkemizde her nasılsa bu soruna kalıcı bir çözüm bulunamıyor. Sözde hayvan hakları savunucularının kimseye göz açtırmadığı bir ortamda, belediyelerin tercih ettiği en ekonomik çözüm kısırlaştırıp, aşı yapıp, küpe taktıktan sonra sokağa geri bırakmak.


Şehirlerde sokak köpeği sorununu neredeyse içinden çıkılamaz hale getiren mecralardan biri de köy köpeklerinin zaman içinde şehirlere gelmesi veya bırakılması. Belediyeler ne kadar kısırlaştırma çalışması yapsa da kendi sorumluluk alanı dışındaki köpeklerin üremesi devam ediyor.
Geçtiğimiz yıllarda yoğun tartışmalardan sonra Düzce Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kurtsuyu Hayvan Barınağı her nedense Akçakoca’daki Sokak Köpeği sorununu çözemedi. Oysa tesisin modern şekilde donatıldığını ve gayet yeterli olduğunu biliyoruz. İlçemizin barınaktan daha etkin yararlanması için Valimiz Sayın Cevdet Atay Bey’in katkısını bekliyoruz.
Son yıllarda en çok şikâyet edilen konular arasında bulunan sokak köpekleri sorununda valiliklerin de payı olduğunu ilgili kanun ve yönetmeliklere atıf yaparak hatırlatan Danıştay 8. Dairesi aldığı kararla sorunun çözümü konusunda önemli bir adım atmıştır. Artık valiliklerimizin sorunun çözümüne daha fazla katkı vermesi gerekmektedir, aksi halde kusura ortak olacaklardır.

Özhan Kızıltan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.