Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 16°C
Parçalı Bulutlu
Zonguldak
16°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C
Çar 20°C

Ülkesine Güvenmeyenlerde ,Gurur Duymak İsteyenlerde Okusun

Ülkesine Güvenmeyenlerde ,Gurur Duymak İsteyenlerde Okusun
10 Mart 2021 09:21
635
A+
A-

YERLİ VE MİLLİ MARKA MOTOR ÜRETİMİNDE TÜMOSAN İMZASITÜMOSAN, 1976 yılında motor tahrik ve aktarma organları ve benzeri teçhizatı üretmek amacıyla kurulmuş olup faaliyetlerini dizel motor ve traktör üretiminde yoğunlaştırmıştır.

Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi olma özelliğini taşıyan TÜMOSAN son yıllarda önemli bir ihtiyaç olarak öne çıkan yerli dizel motor, transmisyon, platform ve çeşitli alt sistem ihtiyaçları üzerine yoğunlaşmış ve üretime başlamıştır.

TÜMOSAN; üretmekte olduğu 45-185 BG aralığındaki 3, 4 ve 6 silindirli dizel motorlara ilave olarak dünyada dizel motor teknolojilerindeki gelişmeler ile ülkemizin ihtiyaçlarını dikkate alarak 2012 yılında TÜBİTAK desteği ile başlattığı “YENİ NESİL DİZEL MOTOR GELİŞTİRİLMESİ VE ÜRETİLMESİ” projesini başarı ile tamamlayarak 4 silindirli 4.5 Litre ve 6 silindirli 6.8 Litre dizel motorları geliştirmiştir.

Geliştirilen motorlar planlanan bir motor ailesinin üyesi olup, motor ailesi sıralı 4 silindir 155 BG’den V tipi 12 silindirli 1000 BG’ ne kadar dizel motorlardan oluşmaktadır.Seri üretimde olan 4 Silindirli motor ailesi 75/85/95/105 ve 115Hp motor güçlerini sunuyor.

TÜMOSAN motorları, Türkiye’nin yerli ve milli motor ihtiyacını karşılayabilecek nitelik ve kalitede olduğu uygulamasını yaptığı projeler ile kanıtlanmıştır.

Ülkemizin milli stratejisi, yerli ve millî üretim hedefleri doğrultusunda TÜMOSAN marka yerli motorların tüm askeri, ticari ve endüstriyel sistemlere uygulanabileceği tespit edilmiştir.

TMSN 4 Silindirli Motor (TMSN X 5.4 & TMSN X 5.5)TMSN 4 Silindirli İçten Yanmalı Motor, yeni nesil yüksek performanslı askeri şartlarla uyumlu turbo beslemeli, common rail yakıt enjeksiyon sistemine sahip 4 silindirli dizel motor çözümüdür.

TMSN 6 Silindir Motor (TMSN X 7.4 & TMSN X 7.5)TMSN 6 Silindirli İçten Yanmalı Motor, yeni nesil yüksek performanslı askeri şartlarla uyumlu turbo beslemeli, common rail yakıt enjeksiyon sistemine sahip 6 silindirli dizel motor çözümüdür.

Güç aralığı 230-530BG aralığında olan motor düşük yakıt tüketimi ve uzun servis süreleri ile kullanıcısına düşük maliyet sunuyor.

8000 3 Silindir MotorS8000 3 Silindirli İçten Yanmalı Motor düşük Yakıt Tüketimi Sağlayan ve Turbo-Intercooler Teknolojisi ile Yüksek Tork üreten Stage IIIA emisyon standardında çalışan dizel motor çözümüdür.

Güç aralığı 55-75BGaralığında olan motor düşük yakıt tüketimi ve uzun servis süreleri ile kullanıcısına düşük maliyet sunuyor.S8000 4 Silindir Motor S8000 4 Silindirli İçten Yanmalı Motor, Turbo-Intercooler Teknolojisi ile Yüksek Tork ve Düşük Yakıt Tüketimi Sağlayan, Stage IIIA uyumlu dizel motor çözümüdür.

Güç aralığı 75-115BG aralığında olan motor düşük yakıt tüketimi ve uzun servis süreleri ile kullanıcısına düşük maliyet sunuyor.

S8000 6 Silindir Motor S8000 6 Silindirli İçten Yanmalı Motor, Turbo-Intercooler Teknolojisi ile Yüksek Tork ve Düşük Yakıt Tüketimi Sağlayan, Stage IIIA uyumlu dizel motor çözümüdür.

Güç aralığı 115 -175 BG aralığında olan motor düşük yakıt tüketimi ve uzun servis süreleri ile kullanıcısına düşük maliyet sunuyor.Ayrıca Tümosan tarafından Hibrit Güç Grubu Platformu ve Konvansiyonel Güç Grubu Platformu geliştirilmiştir.

TÜMOSAN PUSAT’ın alt yapısını oluşturan konvansiyonel güç grubu ve aktarma organları, TÜMOSAN tarafından zorlu ortam koşullarında görev yapacak şekilde tasarlanmış yerli ve milli bir platformun alt yapısını oluşturur.

Platform bünyesinde motor olarak, yeni nesil yüksek performanslı, askeri şartlarla uyumlu turbo beslemeli, sabit basınçlı yakıt püskürtme sistemine sahip 4 silindirli TMSN x5.4 ve TMSN x5.5 dizel motorları kullanılmaktadır.

ALP Hafif Paletli Araç Güç Grubu ise Türkiye’de ilk kez tamamen yerli ve milli imkânlarla oluşturulan, 18 ton muharebe ağırlığına kadarki hafif ve orta seviye paletli zırhlı araçlar (Yeni Nesil ZMA, Silah Taşıyıcı Araçlar, Zırhlı Muharebe Araçları) ve mevcut M113 araç ailelerinin ihtiyaçlarına doğrudan cevap verebilecek güç grubudur.

TÜMOSAN, yerli ve milli marka olarak geliştirdiği motor ailesinin ikinci aşamasını oluşturan sıralı 4 silindir 5.2 Litre ve sıralı 6 silindir 7.8 Litre dizel motorların tasarım ve prototip çalışmalarına devam etmekte olup projenin devamında sıralı 6 silindir 9 Litre ile V tipi 8 ve 10 silindirli dizel motorlarla 450-1000 BG aralığında ticari ve askeri ihtiyaçlara cevap verecek ürünler üretilmesi planlanmaktadır.

İşte bir zamanlar Erbakan hoca tarafından kurulan üretim yapması sürekli engellenen ve kapatılması planlanan Tümosan’ın geldiği nokta.

Demek ki isteyince ve destek verilince aynen Kardemir A.Ş ve Petlas örneğinde olduğu gibi bir fabrikada mucizeler yaratılabiliyormuş.

Tümosan yönetimini ve tüm emeği geçen mühendislerimizi tebrik eder, başarılı proje çalışmalarının artarak devamını dilerim.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.