Dolar 32,3397
Euro 35,1192
Altın 2.307,48
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 20°C
Açık
Zonguldak
20°C
Açık
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

BOZKURT, MADEN ŞEHİTLERİNİ ANDI

BOZKURT, MADEN ŞEHİTLERİNİ ANDI
7 Kasım 2021 20:16
569
A+
A-

BOZKURT, MADEN ŞEHİTLERİNİ ANDI

AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Saffet Bozkurt, “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuşunun 192. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Mesajında Zonguldak’ın, Cumhuriyetin ilk vilayeti olmasında en önemli etkenin kömür olduğunu belirten Bozkurt; taşkömürünün önemini gün geçtikçe artırdığını ifade etti.

Bozkurt, mesajında şunları kaydetti:

“Zonguldak’ın madencilik serüveni, ilk maden şehidimiz Uzun Mehmet’in 8 Kasım 1829 tarihinde Kestaneci köyünde taşkömürünü bulmasıyla başlamıştır. Taşkömürü, ilimiz ve ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. Zonguldak’ın, Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olması ve ‘Emeğin Başkenti’ olarak anılması taşkömürü sayesindedir.

Uzun Mehmet’in taşkömürünü bulması ile hem ilimizin hem de ülkemizin kaderi değişmiştir. Ülkemiz ekonomisine can veren taşkömürü, yerin metrelerce altında çalışan madencilerimizin geçim kaynağı olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak o kadar kıymetli vilayetimizdir’ sözü ile Zonguldak’ın ve taşkömürünün önemine değinmiş ve kömür sayesinde Zonguldak’ı Cumhuriyet’in ilk vilayeti yapmıştır. Geçen süre zarfında yapılan kanuni düzenlemelerle Zonguldak Havzasında rödevans yoluyla üretim yapılabilmesinin önü açılmış ve böylece havzadaki taşkömürü ve diğer yer altı kaynaklarımızın en iyi şekilde değerlendirilmesi, üretim ve istihdamın arttırılması ile bölgemiz ekonomisine canlılık kazandırılması sağlanmıştır. Ayrıca Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü de Zonguldak havzasında bulunan rezervin değerlendirilmesine, yüksek verimin sağlanmasına ve çevrim teknolojilerinin kullanılmasına önem vermektedir.

Enerji kaynaklarının en önemlilerinden olduğu kadar birçok sanayi kolu ve özellikle demir-çelik sanayisinin ana maddesini teşkil eden taşkömürü, bu önemini gün geçtikçe de artırmaktadır. 

Bu duygu ve düşüncelerle; başta taşkömürünü bularak ilimizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan Uzun Mehmet olmak üzere, bu uğurda can veren maden şehitlerimizi saygıyla anıyor; 8 Kasım Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun 192. yıldönümünü kutluyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.