Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak 20°C
Az Bulutlu
Zonguldak
20°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 16°C

Vali’likten Koronavirüs Kararları

Vali’likten Koronavirüs Kararları
12 Ekim 2020 13:48 | Son Güncellenme: 12 Ekim 2020 14:13
349
A+
A-

Hıfzısıhha Meclisi’nin Koronavirüs pandemisi dolayısıyla aldığı yeni kararları açıkladı. Buna göre, birçok kuruma HES Kodu olmadan girilemeyecek.Ereğli’de maske kullanımı konusunda ihmali görülen işyerlerine ve toplu taşıma araçlarına faaliyeti durdurma cezası verilecek.

 

Zonguldak Valiliği’nin İl Hıfzısıhha Kurulu’nun 9 Ekim tarihli toplantısında ve Kaymakam İsmail Çorumluoğlu başkanlığında 12 Ekim 2020 tarihinde Kaymakamlık toplantı salonunda toplanan Kdz. Ereğli Hıfzıssıhha Kurulu, Koronavirüs (Covıd-19) hastalığından korunmak için alınan kararlar kamuoyuna açıklandı.

 

Ereğli Kaymakamlığından yapılan açıklamada, salgın kurallarına uymayanlara yeni yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.

 

Kurul toplantısında, İşyerlerinin ve işletmecilerin temizlik, maske ve mesafe önlemleri başta olmak üzere Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından düzenlenen Covid-19 salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kurallara eksiksiz şekilde uymasının sağlanması, Covid-19 salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kurallara uymayan, maskesiz müşteri kabul eden ve maskesiz personel çalıştıran kıraathane ve çay ocaklarının 15(on beş) güne kadar faaliyetinin durdurulmasına karar verildi.

 

Ayakta ve maskesiz yolcu alındığının ve maskesiz şoför ün tespiti halinde 15 (on beş) güne kadar aracın trafikten men edilmesine, şoförünün de 15(on beş) güne kadar araç kullanmasının engellenmesi kararlaştırıldı.

 

Her türlü mal alım-satımı yapılan ve hizmet sunulan işyeri Ve işletmelerde maskesiz müşteri kabul edildiği ve maskesiz personel çalıştırıldığının tespiti halinde 15(on beş) güne kadar ilgili işyerinin faaliyetinin durdurulması karara bağlandı.

 

Ayrıca, Covid-19 vaka sayılarına göre riskli olarak değerlendirilen yerleşim yeri olmadığından dolayı, ilçemiz genelinde tüm köylerde tüm kademelerdeki okulların tüm sınıflarında 12.10.2020tarihinden itibaren eğitim ve öğretime başlanmasına karar verildi.

 

Açıklamada yer alan ve tüm il genelinde uyulacak kısıtlamalar da aynen yer aldı.

 

Buna göre, Zonguldak genelindeki Kamu Kurum ve Kuruluşları, Banka, PTT; Noter, AVM ve Elektrik-Su-Doğalgaz abonelik ve tahsilat işlemlerine yönelik hizmet veren kuruluşlara ait binalara girişlerde vatandaşlara Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulaması yapılacak.

 

Zonguldak genelindeki tüm özel ve kamu hastanelerinde 65 yaş ve üzeri vatandaşlar hastane ziyaretlerine kabul edilmeyecek, refakatçi olarak hastanede bulunamayacak.

 

65 Yaş ve üstü vatandaşlara, AVM, market, semt pazarı, Pazar yeri ve benzeri toplu alışveriş mekanlarını 16.30-18-30 saatleri arasında zorunlu kalmadıkça kullanmamaları önerilecek. 65 yaş ve üzeri vatandaşların 07.30-09.30 ile 16.30-1830 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını zorunlu kalmadıkça kullanmamaları önerilecek.

 

HES KODU ZORUNLU OLACAK

 

Valilikten yapılan açıklamada, çalışan personel sayısı 50 ve üzeri olan fabrika ve işletmelere girişlerde HES kodu sorgulaması yapılacağı kaydedildi.

 

Açıklamaya göre, aynı zamanda toplu halde bulunulan alanlarda vatandaşlar maske ve sosyal mesafe konusunda kolluk kuvvetlerince anonslarla uyarılacak. Tüm kamu Kurum ve Kuruluşları bu sürece dahil olarak süreç hakkında gerekli işbirliğini sağlayacak.

 

İŞLEM UYGULANACAK

 

Uygulamada herhangi bir aksaklığa ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayan şahıslara idari para cezası uygulanmasına, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. Maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karara bağlandı.

 

EĞİTİM VERİLEBİLECEK OKULLAR

 

Valilik açıklamasında, Sağlık Bakanlığı salgın yönetimi ve çalışma rehberi, “Kovid-19 kapsamında okullarda alınması gereken önlemler’” başlığı altında yer alan hükümler çerçevesinde ve Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda Merkez ve bağlı köy ve beldelerdeki okullarda öğrenci sayısının az olması, köylerin karantina altında bulunmaması göz önüne alınarak, hangi kademelerde hangi okulların yüz yüze eğitime başlayacağı da belirlendi.

 

Buna göre, 28 okulda, 1335 öğrenci, 12 Ekim itibarıyla yüz yüze eğitime başlayacak. Merkez ilçede eğitim verilecek okullar ise 467 Evler İlkokulu, Elvanpazarcık İlkokulu, Elvanpazarcık ortaokulu, Fatih İlkokulu, Fatih Ortaokulu, Hacıali İlkokulu, Himmetoğlu ilkokulu, Karaman Amele B. İlkokulu, Karaman İmam Hatip Ortaokulu, Karapınar ilkokulu, Keller İlkokulu, Keller Ortaokulu, Köroğlu İlkokulu, Merkez Anaokulu, Murat Kayhan İlkokulu, Murat Kayhan İlkokulu, Sapça İlkokulu, Sofular İlkokulu, Şehit Öğretmen Hamza Halit Sülün İlkokulu, Tasmacı İlkokulu, Tasmacı Çalca İlkokulu, Üzülmez Anaokulu, Üzülmez İlkokulu, Yenimahalle Anaokulu, Zafer İlkokulu, Zonguldak Özel Eğitim Anaokulu olarak karara bağlandı.

 

Yeni kararların, yüzyüze eğitimin kapsamının genişlemesi çerçevesinde, daha sağlıklı bir eğitim ortamı sağlamayı amaçladığı değerlendiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.